Januarska depresija može da se izbegne

Januarska depresija može da se izbegne

Ne kaže se bez razloga da je januar najdepresivniji mesec u godini - prazni računi, povratak na posao, virusi i grip, neželjeni kilogrami... Kako se izvući iz toga? Čini nam se da je nepisano pravilo da nakon praznika nastupa - januarska depresija.

 Foto: Shutterstock

To i ne čudi s obzirom na to da se tokom božićnih i novogodišnjih praznika gotovo potpuno isključimo iz realnosti i okrenemo se maksimalnom uživanju i slavlju. Prema tome, povratak na posao ili u školske klupe mnogima predstavlja noćnu moru. Osim toga, nakon praznika se i puno istrošimo, uglavnom dobijemo i koji kilogram i to najčešće dovodi do depresije. 

Najgore što možemo da učinimo je da joj se prepustimo. Postoji nekoliko načina kako je možemo pobediti:

Promena izgleda

 Foto: Shutterstock

Nova godina - nova ti! Promena ne mora biti drastična, a čak i najmanja je dobrodošla. Najupečatljivija promena svakako je promena boje ili dužne kose, ali ako nisi spremna za taj korak, možeš jednostavno napraviti frizuru kakvu ne nosiš svakodnevno. Ako si verna nude ruževima, probaj da ih zameniš nekim upečatljivijim bojama poput crvene, ružičaste ili narandžaste. U svakom slučaju, sigurne smo kako ćeš se nakon promene bolje osećati. Seti se, ipak si to nova ti. 

Vežbanje

 Foto: Shutterstock

Jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje depresije je - znojenje! Tokom vežbanja telo otpušta endorfine, poznatije kao hormone sreće. To uveliko pomaže u borbi protiv depresije, a vežbanje je dobro i za fizičko zdravlje. Nakon nekog vremena primetićeš i prve rezultate što, takođe, pozitivno deluje na raspoloženje. 

Generalno čišćenje

 Foto: Shutterstock

Da, znamo da ti ovo nikako ne zvuči kao dobra ideja, ali, veruj nam, pomaže! Jesi li primetila da budeš srećnija nakon što se rešiš bespotrebnih stvari u ormaru, ali i u celom stanu? Nered i gomila stvari mogu negativno uticati na naše raspoloženje. Prema tome, čišćenje na neki način može imati katarzičan učinak i čini nas srećnijima. Osim toga, čišćenje je odličan način da se pokreneš nakon lenčarenja tokom praznika.  

Svež vazduh

 Foto: Shutterstock

Zatvaranje u kuću nikako ti neće pomoći u borbi protiv depresije. Upravo zbog toga trebaš provoditi što više vremena na svežem vazduhu. Pozovi prijateljicu ili partnera u šetnju ili na planinarenje. Ne samo da ćeš uživati u svežem vazduhu, nego ćeš u razgovoru s njima zaboraviti na sve probleme koji ti izazivaju depresiju. Trebamo li spomenuti i da ćeš nakon toga spavati kao beba?! A svi znamo da je kvalitetan san takođe poželjan u borbi protiv depresije. 

Zatvoreno za komentare.