Rečenica koja će vam promeniti život - ponavljajte je za sreću i uspeh

Rečenica koja će vam promeniti život – ponavljajte je za sreću i uspeh

Jedna rečenica može da vam mnogo pomogne u ostvarenju uspeha i olakša život - pokazuju istraživanja! Evo koja je rečenica u pitanju.

Foto: Shutterstock

Kako bismo sebe motivisali i podstakli na akciju i na ne tako lak zadatak, često izgovaramo rečenicu – "Ja to mogu!". Umesto nje za još bolji podsticaj je jedna druga, slična rečenica koja može pomoći da ostavrite uspeh i sreću.

Ljudi su navikli da savete primaju i daju ih drugoj osobi i izgleda da čovekova psiha upravo iz tog razloga preferira uporabu drugog lica kao sredstva za motivaciju, rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na Univerzitetu u Illinoisu za Huffington Post.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine "ti to možeš" omogućava nam da dobijemo širu perspektivu jer na taj način reprodukujemo onu vrstu ohrabrenja koju dobijamo od drugih.

Foto: Shutterstock

Upravo je zato rečenica ti to možeš mnogo bolje ohrabrenje od "ja to mogu".

Studija objavljena 23. juna 2015. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa TI umesto sa JA imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobijaju se ako savete upućene samom sebi napišete na list papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtevaju veliku samokontrolu to je izuzetno delotvorna metoda.

Probajte!