Kako da negativna iskustva pretvorimo u pozitivna

Kako da negativna iskustva pretvorimo u pozitivna

Ljudi raspolažu širokim spektrom emocija, ali ne uživamo u svim podjednako. Anksioznost, stid, ljubomora, tuga, nisu osećanja koja baš priželjkujemo, jer čine da se osećamo loše.

 Foto: Shutterstock

"Nije retko da se osoba oseti kao da je te negativne emocije potpuno preplave", kaže psiholog dr Perpetua Neo za Insajder.

Bes

Jedan od najčešćih uzroka besa je osećaj da se događa nešto nepravedno. Ali, taj bes je dobar način da izgradite svoj osećaj za pravdu. Zapitajte se šta vas je toliko naljutilo, i nemojte se zaustaviti na tome. Uradite nešto da nepravdu koja vas je pogodila ispravite.

Anksioznost

U situacijama u kojima vas obuzima anksioznost, trebalo bi da se zapitate šta vas toliko uznemirava. A kad shvatite šta je u pitanju, onda ćete lakše promeniti to što vam smeta. Zapitajte se šta je to što vas toliko pogađa i uznemirava, i zapitajte se da li je stvarno vredno tolike uznemirenosti.

Anskioznost možete da shvatite kao "poziv" da promenite život i organizujete ga onako kako vam više odgovara. Jer, anksioznost… to je vaše sopstveno telo koje vam govori da se izmestite iz situacije koja nije dobra za vas.

Zavist

 Foto: Shutterstock

Ovo je komplikovana emocija, ali možete da je svedete na "poziv" da se zapitate zbog čega ste toliko nezadovoljni sobom i svojim životom da zavidite nekom drugom.

Generalno, skloniji smo da zavidimo ljudima koje doživljavamo kao sebi ravne, ali koji su u nekom trenutku u životu uspešniji od nas. Ili se nama čini da su uspešniji.

Zavist je sama po sebi daleko od racionalnog, ali može vas navesti da budete iskreniji prema sebi. Ako osetite da vas obuzima ovo osećanje, budite pošteni. I zapitajte se da li ste se stvarno dovoljno potrudili da i vi sami postignete to zbog čega zavidite nekom drugom.

Griža savesti

Osećaj krivice ili griže savesti jeste vrlo neprijatan, ali generalno nas čini boljima. Ako vas grize savest zbog nečega što jeste (ili niste) uradili (u zavisnosti od situacije), veća je verovatnoća da ćete se sledeći put potruditi da ne ponovite grešku.

 Foto: Shutterstock

S druge strane, ako vas muči osećaj krivice generalno, bez nekog konkretnog razloga, velika je verovatnoća da imate više razumevanja i ljubavi za sve ljude koje poznajete nego za sebe. Imajte u vidu da nikad ne možete pomoći svima, ali da je uvek pravi trenutak da uradite nešto dobro za sebe.

Stid

Ponekad, izraženo osećanje stida može biti toliko da formira čitav tip ličnosti - narcisistički, iz želje osobe da se zaštiti od ovog osećaja.

Ipak, ako se malo "izmakenete", verovatno ćete shvatiti da sami sebe mučite bez razloga, ili zbog nečega iz davne prošlosti na šta više ne možete da utičete.

Jako je važno da naučite da praštate sebi, i to je ono dobro što treba da "izvučete" iz osećaja stida. Spoznaja o tome da taj "glasić" koji vas kritikuje, ne zamera ništa vama kakvi ste danas, već onome kakvi ste nekad bili. Kad to shvatite, život će vam biti mnogo bolji. I više ćete voleti sebe.

Zatvoreno za komentare.