Kako da pobedite osećaj usamljenosti za vreme praznika

Kako da pobedite osećaj usamljenosti za vreme praznika

Niste jedini koji se osećaju usamljeno za vreme praznika. Mnoge ljude "nerviraju" praznične pesme koje se vrte iznova i iznova u tržnim centrima. Gužve su same po sebi iritantne, a kamoli kada treba sami da se nosite sa njima.

 Foto: Shutterstock

Bez obzira da li žalite, sami ste, ili vas ovo vreme podseća na nešto što ste nekada imali, znajte da niste jedini. Usamljenost može da vas izmori i da vam se čini kako nema kraja. Ako isplanirate unapred vaše dane za vreme praznika, možda ćete se osećati malo bolje.

Postoje tri vrste usamljenosti protiv kojih se ljudi bore za vreme praznika, piše Inc. Evo najboljih strategija kako da se izborite sa njima:

Emocionalno ste isključeni

Emocionalno ste isključeni kada se nalazite u društvu, a osećate se nevidljivim i neshvaćenim. Možda ste u braku, ali se ne osećate blisko sa svojim partnerom. Kako to da rešite?

1. Izaberite jednu osobu da se povežete sa njom

2. Potrudite se da budete društveni, iako se tako ne osećate

3. Sabotirajte svoje negativne misli pozitivnim razmišljanjem

 Foto: Shutterstock

Hronična usamljenost

Ako se generalno osećate usamljenim tokom godine, praznici mogu da pojačaju takva osećanja. Važno je da se povežete sa ljudima. Evo nekih strategija koje možete primeniti ako se tokom prazničnog perioda stalno osećate usamljenim:

1. Pozovite nekoga u goste

2. Obnovite kontakt sa starim prijateljem

3. Budite uključeni u događaje u komšiluku i zajednici

Praznična usamljenost

Ako su vam deca sa drugim roditeljem za vreme praznika ili vam je ovo prva godina koju provodite bez porodice, praznici znaju posebno teško da vam padnu ako ste sami. Ukoliko ste sami za vreme praznika, isplanirajte strategiju unapred:

1. Započnite novu tradiciju sami sa sobom

2. Pitajte porodicu i prijatelje kako će oni provesti praznike

3. Smislite zanimljive poklone za vaše bližnje

Pronađite zdrave načine da se izborite sa vašim osećanjima tokom praznika. Prošetajte, trenirajte, zaokupite se nekim hobijem ili jednostavno uradite nešto za sebe. Ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama.

Ako i dalje ne možete da izdržite i osećate se vrlo loše, potražite stručnu pomoć. Nemojte se plašiti razgovora sa psihoterapeutom.

Zatvoreno za komentare.