Kako da znate da možete verovati psihoterapeutu

Kako da znate da možete verovati psihoterapeutu

Kada tražite stručnjaka kojem ćete poveriti svoje strahove, želje, najintimnije misli, treba da uradite sledeće...

Pitajte ljude kojima verujete

Preporuke za psihoterapeuta od osoba kojima verujete, treba svakako da uzmete u obzir. Bez obzira na to da li se radi o članovima vaše familije, prijateljima, lekaru… to su osobe koje vas dobro znaju i mogu da pretpostave kakav psihoterapeut će vama odgovarati.

Proverite ih i na internetu

Mnogi psihoterapeuti imaju svoje sajtove i profile na društvenim mrežama - proverite šta tamo objavljuju. Nije važno samo koliko su stručni, koje diplome i sertifikate imaju, već i kakvo im je iskustvo, šta ih još u životu zanima osim posla kojim se bave.

Pozovite ih telefonom

Pre nego što u nekoga uložite svoje vreme i novac, uradite sa tom osobom telefonski intervju - to može biti dobar početak vašeg povezivanja, odlična prilika da proverite da li možete da zamislite da razgovarate sa tom osobom 45 minuta, a možda i duže, svake nedelje.

Postavite ciljeve u prvoj sesiji

Postavka cilja je važan prvi korak da biste bili sigurni da ste vi i vaš psihoterapeut na seansama na pravom smeru.

Kod psihoterapeuta vam mora biti udobno

Kauč na kojem ležite ili fotelja na kojoj sedite, mora vam biti udobna, čitav ambijent bi trebalo da vam prija, da vas opušta, jer samo tako možete da se otvorite i ispričate sve svoje probleme.

Kako se psihoterapeut oblači

Želite stručnjaka koji deluje čisto i uredno, kao osoba sa kojom biste časkali i da se sretnete na nekom lepom putovanju ili koktelu, a ne kao osoba koju biste zaobišli u širokom luku.

Ne gledajte samo u terapeuta

Bacite oko i na to šta se nalazi u okruženju - da li prostorija u kojoj razgovarate deluje prljavo, neuredno? To može značiti da ste kod psihoterapeuta koji je neorganizovan, a to će usporiti dolazak do rešenja vašeg problema.

Obratite pažnju na govor tela

Važno je pronaći terapeuta koji će aktivno sarađivati s vama, slično kako to radi vaš najbolji prijatelj kada mu se poveravate. Morate imati kontakt očima sve vreme, a psihoterapeut može povremeno i nešto da zapiše, da klimne glavom, postavi vam pravo pitanje u pravom trenutku. Nikada ne verujte terapeutu koji se zavali u fotelju i deluje opušteno, kao da dremka i uopšte vas ne sluša.

Zatvoreno za komentare.