Kako savladati bes i biti opušten u kritičnom trenutku

Kako savladati bes i biti opušten u kritičnom trenutku

Ukoliko vas neke stvari poput gužve, čekanja u redu i slične situacije brzo izbace iz takta i većinu vremena budete ljuti, to može biti vrlo destruktivno po vas. Ne samo da može povrediti osobe do kojih vam je stalo, već narušavate i svoje zdravlje. Saznajte kako savladati bes najbolje.

Foto: Shutterstock

Konstantna ljutnja i nervoza mogu dovesti do psihičkih i emotivnih reakcija kao što je povećan pritisak ili anksioznost. Dobra stvar je da možete naučiti kako da time upravljate i kanalizujete svoju ljutnju konstruktivno. Portal Health Line donosi nekoliko saveta kako da to uspešno uradite korak po korak.

1. Udahnite duboko

U momentu navale talasa ljutnje, obratite pažnju na svoje disanje. Pokušajte da ga smirite, udahnite duboko do stomaka i lagano ispustite vazduh. Ovo možete vežbati i mimo ljutnje. Sednite na stolicu, opustite vrat, ramena i celo telo.

Udahnite duboko kroz nos i pogledajte kako vam stomak raste. Vazduh izbacite kroz usta. Radite ovu vežbu tri puta dnevno između pet i 10 minuta.

2. Izgovarajte utešnu mantru

Ponavljanje smirujuće fraze može olakšati ispoljavanje teških emocija, uključujući ljutnju i frustraciju. Pokušajte da ponavljate rečenice "Polako", ili "Sve će biti uredu" kada osetite da vas je preplavila situacija. To možete uraditi i na glas ili u sebi.

Na telefonu možete držati niz fraza kao podsetnik koji ćete pročitati pre stresnog sastanka ili prezentacije.

3. Pokušajte da vizualizujete

Pronađite srećno mesto u svom umu koji će vam pomoći da se opustite u trenutku. Kada se suočavate sa uzavrelom situacijom, pokušajte da zamislite to mesto kako biste smirili svoje telo i um.

4. Pažljivo pomerajte svoje telo

Ponekad sedenje može vas učiniti anksioznijim ili dovesti do ivice. Pažljivo pomeranje tela kao kada radite jogu ili neke smirujuće vežbe, može opustiti vaše mišiće. Idući put kada se suočite sa stresnom situacijom, pokušajte da prošetate ili lagano zaplešete kako biste um oslobodili od stresa.

Foto: Shutterstock

5. Proverite svoju perspektivu

Momenti visokog stresa mogu pomutiti percepciju realnosti zbog čega možda osećate da se svet zamerio vama. Idući put kad osetite ljutnju, sagledajte svoju perspektivu. Svako ima loš dan s vremena na vreme, a sutra je novi početak.

6. Izrazite svoju frustraciju

Ljuti ispadi neće vam biti od koristi, ali to ne znači da ne možete izraziti svoju frustraciju prijatelju kom verujete ili članu porodice nakon lošeg dana. Ako nađete mesto gde ćete izraziti svoju ljutnju, to sprečava da ona raste u vama.

7. Ublažite bes humorom

Pronalaženje humora u vrelom trenutku može vam pomoći da održite ravnotežu. To ne znači da trebate da se smejete svojim problemima, ali može pomoći kao ih gledate na svetliji način.

Sledeći put kada osetite da postajete besni, zamislite kako bi ovaj scenario mogao da izgleda autsajderu i kako bi im to moglo biti smešno. Kada sami sebe ne shvatate preozbiljno imaćete više šansi da vidite kako su nevažne manje sitnice u većoj šemi.

8. Promenite okruženje

Dajte sebi oduška i odvojite se iz svog okruženja. Ako je vaš dom pretrpan i stresan vam je, vozite se ili prošetajte. Otkrićete kako ste bolji za rešenje problema kada se vratite.

Foto: Shutterstock

9. Prepoznajte okidače i pronađite alternativu

Ukoliko vas svakodnevni metež pretvara u kuglu besa i frustracija, pokušajte da promenite rutu kojom dolazite na posao ili se vraćajte ranije s posla kući. Imate glasnog saradnika koji stalno lupka nogom, potražite slušalice koje eliminišu buku. Bitno je da shvatite i razumete šta izaziva ljutnju.

Kada shvatite moći ćete da preduzmete korake da ih izbegnete. Ako niste sigurni šta je izvor vaše ljutnje, pokušajte da stanete na trenutak idući put kada vas ljutnja obuzme i upratite šta vas je dovelo do toga. Jeste li bili s nekom osobom? Šta ste radili? Kako ste se osećali pre nego ste postali ljuti?

10. Fokusirajte se na ono što cenite

Kukanje nad vašim nesrećnim danom neće vam pomoći. Pokušajte ponovo da se fokusirate na stvari koje su vam išle dobro. Ako ne možete naći tračak svetlosti u danu, pomislite da je moglo biti i gore.

11. Potražite pomoć

Potpuno je normalno i zdravo da se osećate uznemireno ili ljuto s vremena na vreme, ali ako ste konstantno u tom raspoloženju i preplavljeni ljutnjom, možda je vreme da potražite pomoć.

Ako vaša ljutnja utiče na vaše odnose s ljudima i blagostanje, potražite kvalifikovanog terapeuta koji će vam pomoći da otkrijete izvor ljutnje i pronađete način kako da se nosite sa svim tim.