Kako savladati negativan uticaj pandemije - 3 načina kako možemo psihički da ojačamo

Kako savladati negativan uticaj pandemije – 3 načina kako možemo psihički da ojačamo

Period od poslednjih sada već nešto više od godinu i po dana pandemije negativno je uticao na psihu mnogih ljudi.

Foto: pixabay

Neki od njih su izgubili najmilije zbog korona virusa, dok drugi nisu uspeli da se mentalno adaptiraju na „novu normalnost“ i teško im pada činjenica da se svet u međuvremenu značajno izmenio.

Ovakva reakcija na tragediju koja nas je zadesila je sasvim normalna i svakako ne bi trebalo da bude predmet osude. S druge strane, ljudi ipak treba da urade sve što mogu kako bi psihički ojačali za suočavanje sa svim tekućim izazovima, ali i onima koji ih tek očekuju u budućnosti.

Psihološkinja Ilejn Špangin smatra da postoje tri stvari koje nam mogu pomoći da budemo psihički spremniji za život u našem nepredvidivom svetu, a to su:

Obavljanje aktivnosti koje nas ispunjavaju

Vrlo je važno da verujemo u ono što radimo, posebno ako nam je to profesija, a ne da samo obavljamo aktivnosti za novčanu nadoknadu. Pare jesu bitne, ali ljudima je potrebno nešto više, zbog čega će puni entuzijazma ustati iz kreveta i krenuti u nove pobede.

Ako se još niste pronašli u nečemu, ne očajavajte. Napravite spisak stvari koje volite da radite i krenite da se usavršavate u njima. Ko zna, možda će neka od ovih aktivnosti postati vaša profesija, a ako i do toga ne dođe, u svakom slučaju ćete dati svom životu novi smisao.

Sklapanje novih prijateljstava i održavanje postojećih

Bez zdravog odnosa sa drugim ljudima, nećete daleko dogurati u životu. Prijatelji su naš oslonac kada stvari krenu po zlu. Oni su tu da nas uteše, motivišu i pomognu nam da prebrodimo probleme na sve moguće načine. To posebno dolazi do izražaja u okolnostima pandemije, kada nam je potrebna sva podrška koju možemo da dobijemo.

Upražnjavanje zdravih navika

Mi kao pojedinci imamo neke loše i dobre navike. U stresnim trenucima ove prve dolaze do izražaja, što nam otežava rešavanje gorućih problema i čini nas psihički slabijim.

Zdrave navike, s druge strane, poželjne su i u dobrim i lošim vremenima. Naterajte sebe da ih upražnjavate, jer ćete jedino tako dostići nivo mentalne stabilnosti dovoljan za preživljavanje najtežih momenata, ali i pomaganje drugima koji zavise od vas.

Zatvoreno za komentare.