Uzroci i simptomi postporođajne depresije

Uzroci i simptomi postporođajne depresije

Rođenje deteta i vreme koje sledi neposredno za njim, veoma su intenzivan i osetljiv period za svaku majku. Bez obzira koliko majka bila dobro pripremljena na novonastalu situaciju i imala podršku okoline, ovo razdoblje će za nju svakako biti stresno. Zbog niza promena u njihovom telu, hormona, ali i stresa, majke se mogu susresti sa postporođajnom depresijom. Evo koji su uzroci i simptomi postporođajne depresije...

 Foto: Shutterstock

U periodu nakon rođenja deteta dešava se niz hormonskih promena. One se susreću sa svim očekivanim blagodetima majčinstva, ali kako uživaju u ostvarenju svojih očekivanja, tako će biti primorane i da se suoče sa svojim strahovima. 

Svakodnevna briga za novorođenče u život jedne majke donosi potpuno novi nivo stresa. Kada tome dodamo umor, neprospavane noći, neizbežne promene u načinu života, odnos sa partnerom i ostalim članovima porodice, jasno je da postoji verovatnoća da trudnice posle porođaja mogu imati određene psihičke tegobe. 

Postporođajna tuga je prolazno raspoloženje, koje se javlja u prvim danima nakon porođaja i traje oko dve nedelje. U ovom periodu žene su jako osetljive, plačljive i sklone naglim promenama raspoloženja. Imaju problema sa nesanicom i otežanu koncentraciju, a često su i jako nezadovoljne sobom. 

Prema nedavnim istraživanjima od 20 do 40 posto majki će doživeti postporođajnu tugu. Ona ne predstavlja ozbiljan problem za majčinstvo i ne šteti detetovom zdravlju, jer je majka uprkos određenim poteškoćama spremna da brine o detetu. Ova vrsta depresije smatra se uobičajenom reakcijom na promene nakon porođaja, koja se uz trud i podršku porodice lako savladava. 

 Foto: Shutterstock

Međutim, ponekad majka nakon porođaja doživljava intenzivne promene raspoloženja, koje se odražavaju na mnoge sfere njenog života. Postoji verovatnoća da će određeni broj majki pasti u jači oblik postporođajne depresije. 

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja u kom dominiraju simptomi sniženog raspoloženja, depresije i gubitka interesovanja. Pojavljuju se i mnogi drugi simptomi, u načinu mišljenja, emocijama, ponašanju ali i na telesnom planu. 

Obično se javlja u prva tri meseca nakon rođenja deteta. U zavisnosti od težine i simptoma, može biti blaga, umerena i teška. Pored osnovnih simptoma u posleporođajnoj depresiji mogu se javiti još neki simptomi: 

– često plakanje, tuga i potištenost 

– smetnje koncentracije i poteškoće pamćenja 

– osećaj preplavljenosti, nemogućnost nošenja sa svakodnevnim problemima te poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka 

– iskrivljen ili negativan doživljaj stvarnosti, sadašnjosti, ali i budućnosti 

– razdražljivost, teskoba, bezvoljnost 

– nedostatak samopouzdanja i osećaja vlastite vrednosti, bespomoćnost 

– osećaj beznađa, nemoći ili krivice 

– nedostatak užitka i zanimanja za bavljenje stvarima kojima se žena ranije bavila (uključujući i seksualnu želju) 

 Foto: Shutterstock

– nesanica (koja nije povezana s detetovim potrebama) ili preterano spavanje 

– značajne promene apetita – osoba jede ili premalo ili previše – nedostatak ili slaba povezanost s detetom, gubitak zanimanja za dete, porodicu i druge aktivnosti, osećaj nedostatka ljubavi prema detetu ili preterana zabrinutost za dete 

– katkada se javljaju suicidne misli, strahovi i opsesivne misli da će majka nauditi detetu 

– telesne smetnje kao što su glavobolje, bol u grudima, izraženo kucanje srca, bolovi u želucu i slično 

Stručnjaci se slažu da kod žena koje boluju od postporođajne depresije, svakako postoje određene endokrinološke i neurofiziološke promene. 

Faktor rizika su: postojanje depresije u porodičnoj istoriji bolesti, problem zavisnosti, narušeni emotivni odnosi sa partnerom, nerazumevanje okoline, loše socioekonomske okolnosti, stresni događaji u majčinom životu… 

Podaci pokazuju da manje od 20 posto žena sa ovim simptomima potraži stručnu pomoć. Žene se boje osude svoje okoline, i zato u sebi drže ovo, nimalo prijatno psihološko stanje. Majka se uvek teši da je to normalno stanje i da će ga ona prevazići, a okolina je u takvom stavu podržava. Pa ipak, odgovornije bi bilo obratiti se stručnjacima i tako pomoći sebi i uživati u majčinstvu.

Zatvoreno za komentare.