6 laži koje morate da prestanete da govorite sebi

6 laži koje morate da prestanete da govorite sebi

Svi lažemo sebe oko određenih stvari. Najčešće da ćemo: da ugasimo telefon ranije, sutradan da potražimo novi posao, napornije da radimo, da čitamo više, vežbamo, itd. Ali, postoje laži na koje smo se suviše navikli, toliko su društveno prihvaćene da ih više ne prepoznajemo kao laži. Ovo su laži koje govorimo sebi a krajnje je vreme da prestanemo!

 Foto: Shutterstock

Upadamo u njih jer nam daju kratkoročno olakšanje. Ali, "naplata" dolazi kada treba napredovati na duže staze… To smatra Andrea Bonior, klinički psiholog i predavač na Džordžtaun Univerzitetu, i autorka sajta "Psychology Today".

Ako želimo promene u našim životima, moramo da se preispitamo da li se nečim zavaravamo. Da li prepoznajete kod sebe neke od ovih najčešćih zabluda?

1. Kada se desi (situacija) X, onda će Y (na primer sreća) automatski doći.

Ova zabluda se odnosi na sledeću situaciju (a svi smo je iskusili bar jednom):

Ako stignemo do svog (trenutnog) cilja, kao što je novi posao, novi partner, završavanje fakulteta, povišice, onda će sve u našem životu doći na svoje mesto, sve će postati lakše i bićemo srećniji. Ali ovde se često ignoriše činjenica da to što se osećamo nesrećnima samo doprinosi situaciji, a nije posledica.

Možda ostajete na lošijem poslu ili u vezi bez budućnosti jer ste suviše depresivni ili anksiozni da napravite promenu… U tom slučaju, rečenica "Jednom kada promenim posao…", ili "Jednom kada smršam…" neće vas odvesti nikuda. Umesto toga, zapitajte se zašto se situacija X još nije dogodila?

2. Mogu da ga/je promenim, čak i kada on/ona ne želi da se menja

Kako piše Andrea Bonior, psiholog, najčešće joj stižu pitanja kako da neko promeni partnera (koji mnogo pije), ili člana porodice (da se bolje ponaša prema njemu ili njoj), ili kolegu (koji se ne ponaša pristojno)… Ali, kada neko ne želi istinski da se promeni, onda smo mi samo smetnja.

3. Sutra ću krenuti iznova. Danas možda neću ni pokušavati

Imamo sledeću situaciju: Jedete još jedno veliko parče torte, i ne možete da se zaustavite, posegli biste i za trećim. Odlučujete da ste već sve uprskali, i uzimate i kolače… Postaje sve gore. I samo vam postaje još teže da sutradan počnete jedan novi, dijetalni dan.

Da li ste se ikada zapitali zašto krećete baš od sutra ujutru, a ne od večeras u 20:18? Šta god da odlučite, krenite odmah, bez odlaganja, sada i ovde. U suprotnom, samo ćete se još više zaglibiti u loše navike.

 Foto: Shutterstock

4. On/a to nije mislio/la

Svi ponekad zabrljamo, i opraštamo partneru, kolegi, prijatelju… Ali, šta ako je ono što pokušavamo da opravdamo u stvari obrazac ponašanja? Šta ako stalno govorimo sebi (ili drugima) da je ta osoba pogrešno shvaćena – da nije stvarno toliko okrutna, agresivna i nevaspitana, kao što deluje?

Da nije stvarno tako mislio/la? U tom slučaju, moramo da se zapitamo zašto bi se njihovo ponašanje razlikovalo od njihovog karaktera, iznova i iznova? Velike šanse su da su te osobe zaista to što čine, bez obzira koliko ih mi pravdamo…

5. Imaću više vremena kada se X dogodi u budućnosti

Isto kao što kad dobijemo povišicu, automatski počnemo da trošimo više novca na ručkove i odeću, i retko kad se desi da više štedimo, tako i više vremena koje dobijemo trošimo na načine na koje nismo očekivali.

Ako čekate da deca porastu pa da onda upišete školu jezika, ako planirate da više čitate čim se oslobodite posla, verovatno je da nećete uraditi ono što ste planirali (i kada deca odrastu i kada se oslobodite posla). Dakle, pronađite vremena odmah, ili bar pokušavajte svakog dana po malo.

6. Treba mi više volje

Ne, treba da promenite sredinu, i da olakšate sebi (na sve moguće načine) da biste postigli to što želite. Želite da prestanete da ulazite u minus? Zamrznite kreditnu karticu. Ne želite više da proveravate Fejsbuk non stop? Sklonite aplikaciju sa telefona. I tako dalje. Olakštajte sebi maksimalno da biste ostvarili sve što ste naumili.

Zatvoreno za komentare.