Saznajte sve što je potrebno o letnjoj depresiji

Saznajte sve što je potrebno o letnjoj depresiji

Ponekad, i sunčani dani su uzrok lošeg raspoloženja, uznemirenosti i napada anksioznosti. Evo šta treba da znate o letnjoj depresiji.

Foto: Shutterstock

Sezonsku depresiju obično na prvu loptu povezujemo sa jesenjim ili zimskim tmurnim danima, ali to je zapravo "tip depresije koji se pojavljuje i nestaje" sa smenom godišnjih doba, nije strogo uslovljen zimom.

Drugi tip sezonskog poremećaja raspoloženja je letnja depresija, koja se javlja, kao što joj i ime kaže, tokom letnjih meseci. Dok većina ljudi uživa u lepom vremenu, planiranju odmora i izlascima, kod osoba koje pate od ovog poremećaja raspoloženja javljaju se tipična depresivna osećanja, nedostatak volje, pad samopouzdanja, poremećaji apetita, problemi sa nesanicom, a u težim slučajevima i suicidalne misli.

Da bi se postavila dijagnoza ovog tipa sezonskog poremećaja raspoloženja, potrebno je da se ovi simptomi javljaju dve godine uzastopno, u letnjim mesecima.

Foto: Shutterstock

Šta izaziva letnju depresiju?

"Tačan uzrok ovog poremećaja raspoloženja nije poznat, ali veruje se da promena u lučenju određenih neurotransmitera, serotonina i melatonina zbog previše sunčeve svetlosti može biti jedan od faktora", objašnjava dr Arpit Agarval, psihijatar sa Univerziteta u Misuriju.

Promene u izloženosti dnevnom svetlu i sunčevim zracima mogu da izazovu fluktuacije u nivou melatonina i serotonina, koji utiču na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Recimo, nizak nivo serotonina povezuje se sa depresijom, i to je naučno dokazano.

Promene u cirkadijalnom ritmu, koje izaziva duža obdanica tokom leta, i činjenica da kad smo na odmoru uglavnom ne pratimo uobičajeni dnevni režim takođe može doprineti pojavi letnje depresije.

A tu je i fenomen "straha da se nešto ne propusti", koji isto može biti "okidač", naročito danas u vreme društvenih mreža, kad nam se često čini da se svi drugi zabavljaju bolje nego mi.

Foto: Shutterstock

Kako se tretira letnja depresija?

Ovaj poremećaj raspoloženja utiče na kvalitet života i potrebno ga je tretirati s jednakom ozbiljnošću kao bilo koji drugi tip depresije, smatra dr Agarval.

"Kao i bilo koja forma depresije, i letnja depresija može da izazove teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Manjak motivacije i energije može biti toliki da je osobi teško da ustane iz kreveta."