Stručnjaci složni u jednom: Meditirajte, svaki minut zlata vredi!

Stručnjaci složni u jednom: Meditirajte, svaki minut zlata vredi!

Svako ko je usvojio naviku da redovno meditira, reći će da je to jedna od najboljih stvari koju je sam za sebe uradio. Meditacija je nešto što može da upražnjava svako, bez obzira na zdravlje i godine, ne zahteva nikakav materijalni izdatak, a dobrobiti od nje su brojne.

Foto: Shutterstock

Prvo dobro koje donosi jeste smirivanje i ublažavanje stresa, a njemu smo izloženi svi, i oni koji rade i oni koji uče. Osobe koje inače pate od teskobnosti odnosno anksioznosti, uz meditaciju se postepeno oslobađaju ovog lošeg osećaja.

Foto: Shutterstock

Redovnim meditiranjem se podiže nivo samopouzdanja, sigurnosti, energije u organizmu, jača se volja, motivacija. Meditacija pomaže da se realnije sagledaju okolnosti i potrebe, ali i definišu želje. 

Foto: Shutterstock

Postoje razne tehnike meditacije, nije ih teško naučiti a jedna veoma jednostavna izgleda ovako:

Na tihom mestu, bez uključenog televizora, mobilnog telefona i slično, gde ćete biti sami, sedite da vam bude udobno. Ruke možete da stavite gde vam je najzgodnije, recimo pod glavu, na kolena ili pored tela, zatvorite oči, opustite telo, dišite duboko i polako, pritom uživajte u osećaju spokoja i unutrašnjeg mira.

Umirite se tako da osećate kako vam srce radi. Meditiranje obično traje dvadesetak minuta ali ako nemate ni toliko vremena, stručnjaci kažu da je bolje meditirati i pet minuta dnevno, nego nimalo.

Foto: Shutterstock

Valjalo bi meditirati svaki dan, svejedno da li u kući ili napolju, samo je važno da je mesto tiho. Kada je reč o dobu dana, ispravno je reći da je svaki period dana dobar za meditaciju, pa svako treba da pronađe najbolji termin za sebe, ali se obično preporučuje da to bude ujutru ili uveče, odnosno posle buđenja ili pred spavanje.

Zatvoreno za komentare.