6 najgorih zanimanja po ljudsku psihu

6 najgorih zanimanja po ljudsku psihu

Istraživanja pokazuju da prosečna osoba provede trećinu svog života na poslu. Zato ne iznenađuje činjenica da stvari koje radimo toliko dugo vremena utiču na formiranje naše ličnosti, kao i na psihološke karakteristike.

Svako zanimanje ima svoje prednosti i mane. Evo kako određena zanimanja menjaju naš karakter.

Vojnik

Rad u vojnoj službi utiče na formiranje ličnosti, kao i na odnose unutar porodice. Svi članovi porodice vojnog lica pridržavaju se stroge discipline. Zato je veoma lako razlikovati dete koje je vaspitano u takvoj porodici od dece vaspitanih od strane arhitekata ili novinara.

Čast, dostojanstvo i dobra forma predstavljaju prednosti ovog posla, ali kako vreme prolazi, vojnici postaju teži, ciničniji i potpuno neosećajni. Oni smatraju da uvek treba biti nepristrasan i analizirati situacije uz pomoć logike, zanemarujući ljubav i saosećanje. 

Doktor

Upravo zbog toga što se u ovom poslu nagledaju svega i svačega, primorani su izgraditi zid ispred koga se nalaze ravnodušnost, hladnoća i cinizam, jer se svakodnevno susreću sa patnjom, bolestima i smrću.

Kao psihološki mehanizam znaju koristiti i humor, pomoću kojeg se bore protiv stalnog stresa i straha. Njihova rutina rešavanja svega hladne glave i nepokazivanja emocija uzrokuje emocionalnu odvojenost i nespremnost da dele probleme.

Profesor

Svako ko se bavi ovim zanimanjem mora upravljati velikom grupom dece, pa zato prvo u svom domu znaju vežbati kontrolu i trenirati strogoću. Zato su jedne od najčešćih karakteristika profesora autoritativnost, konzervatizam, predispozicija za monologe i poštovanje formalnosti.

Ako osoba provede ceo dan sa decom, tako će početi i da se ponaša prema ostalim članovima svoje porodice. Ovakve osobe žele sve imati pripremljeno, a nekada znaju ponovaljati određene stvari i po nekoliko puta.

Biznismen

Biti preduzetnik nije samo posao već način razmišljanja i način života. Ovakva zanimanja ne ostavljaju prostora za kompromise. Da bi se došlo do uspeha, rad mora biti glavni smisao života, pa se zbog toga većina vremena posvećuje upravo tome.

Biznismeni su stalno u procesu razvijanja bez konačnog cilja. Oni uvek razmišljaju o napredovanju i očekuju da takvi budu i ljudi sa kojima provode vreme.

Advokat

Ovo zanimanje je pogodno samo za moralno snažne ljude, jer su advokati uvek pod velikim stresom. Jedan od glavnih elemenata ovog posla je posvećenost poslu u miru i tišini, što dovodi do toga da advokati retko kada privatno govore o svojim problemima.

Oni će retko kada potražiti pomoć i podršku drugih ljudi, što dovodi do depresije i anksioznosti. Uspešna karijera zahteva ujednačenu sposobnost predviđanja svih negativnih scenarija za klijenta. Po nepisanim pravilima, advokati su preopterećeni i često znaju prikrivati zdravstvene probleme, kako im oni ne bi ugrozili karijeru.

Novinar

Kako se uvek nalaze u centru zbivanja, novinari su u prilici da vide stvari koje mogu negativno uticati na njihovu psihu. Ipak, njihovo zanimanje je takvo da se ne mogu distancirati od takvih stvari, jer se svaka nova informacija tretira kao motiv za pisanje članka.

Posao zahteva komunikaciju sa različitim ljudima, što može biti i pozitivno i negativno. Pored toga, cenzura ograničava mogućnost novinara da iskaže svoje stavove, što može biti prilično razočaravajuće.

Zatvoreno za komentare.