Naučnici objasnili zašto žene prave seksi selfije i nema veze sa muškarcima

Naučnici objasnili zašto žene prave seksi selfije i nema veze sa muškarcima

Zašto žene prave seksi selfije? Odmah da vam kažemo, motiv nema nikakve veze sa muškarcima.

 Foto: Shutterstock

Naučnici su se pozabavili fenomenom savremenog društva - seksi selfijima kojima smo bukvalno zartpani sa svih strana.

U studiji, naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu analizirali su desetine hiljada selfija koji su napravljeni u 113 zemalja širom sveta.

I iako na prvu loptu verovatno pomislite da žene takve fotografije prave nadajući se da će privući pažnju muškaraca, izgleda da ipak nije to u pitanju.

 Foto: Shutterstock

Umesto toga, analiza studije pokazala je da žene same sebe seksualizuju u društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

Naučnici su, tokom studije, analizirali i tagove koji su bili uz te selfije, uključujući "seksi", "vruće" i slično.

Dr Kandis Blejk, koja je vodila istraživanje, kaže: "Onda smo gledali gde se u svetu ovo najčešće radi."

"Prva stvar na koju psiholozi obrate pažnju je činjenica da su žene toliko opsednute svojim izgledom zbog patrijarhalnih pritisaka, odnosno, da ženu i danas posmatramo više kroz to kako izgleda, nego koje druge kvalitete ima. A kada dođe do seksualizacije, vi automatski umanjujete moć."

 Foto: Shutterstock

Ipak, ova studija je pokazala da je veća verovatnoća da će žena utrošiti vreme i napor da seksi selfi okači na društvene mreže u društvima u kojima ekonomska nejednakost raste, ali ne u društvima u kojima muškarci imaju više socijalne moći i u kojim je polna neravnopravnost zastupljena, prenosi britanski "Miror".

"Neravnopravnost u prihodima u jednom društvu je dobar način da se predvidi ekspanzija seksi selfija, što sugeriše da je ova pojava marker potencijalnog socijalnog uspona među ženama. Koliko god to bilo pogrešno, u savremenom društvu, seksi izgled može da vam donese mnogo toga zauzvrat, na ekonomskom, društvenom i ličnom planu", zaključuju naučnici.

Zatvoreno za komentare.