Naučnici tvrde da je za sreću neophodna jedna stvar

Naučnici tvrde da je za sreću neophodna jedna stvar

Naučnici sa Harvarda bavili su se istraživanjem sreće i osećanjem ispunjenosti u okviru studije koja traje 75 godina. Došli su do zaključka da najbitnije u životu nisu novac, putovanja ili posao, već nešto mnogo plemenitije…

 Foto: Shutterstock

Ova studija je i dalje aktivna i u njoj sada učestvuju deca prvobitnih ispitanika. Njen koncept zapravo sadrži dve odvojene studije, od kojih je prva uključila 268 učesnika iz generacija Harvarda od 1939. do 1944. godine. Drugi deo je obuhvatio 456 muškaraca koji su odrasli u radničkoj klasi u Bostonu.

Tokom svih ovih decenija, istraživački tim je prikupljao informacije u vezi sa njihovim životima, između ostalog bračni status, mentalno zdravlje, zadovoljstvo karijerom i dr.

Na osnovu svega toga ustanovljeno je da su najispunjenije živote vodili oni sa najzdravijim vezama među ljudima. To se ne odnosi samo na romantične partnere, već i na odnose sa članovima porodice i prijateljima.

 Foto: Shutterstock

Glavni problem u samom istraživanju bio je taj što je ono obuhvatilo samo muškarce, a odavno je naučno dokazano da ne doživljavaju oba pola veze na isti način. Muškarci teže održavaju prijateljstva i češće im se dešava da nemaju sa kim da pričaju o nekoj temi, što može biti jedan od razloga zašto bliske veze utiču drugačije na njih.

Ono što ide u korist tvrdnjama ove studije jeste činjenica da se njen zaključak poklapa sa istraživanjem usamljenosti, koja može imati katastrofalne posledice po zdravlje, jer utiče na pritisak, imunitet i može izazvati hronične upale, srčane udare i mentalne probleme.

Sve to upućuje na važnost stvaranja i održavanja kvalitetnih veza tokom čitavog života.

Zatvoreno za komentare.