Nauka dokazala da nam ove navike popravljaju raspoloženje

Nauka dokazala da nam ove navike popravljaju raspoloženje

Naučnici sa Harvarda kažu da je ključno da cenimo male stvari u životu. Premestite fokus s spiska obaveza i briga na male trenutke užitka koji unose radost i raspoloženje u dan.

Foto:Shutterstock

Pokrenite se, budite srećniji

Ako se borite s negativnim emocijama, izlazak na otvoreno i redovno vežbanje mogu da učine čuda za zdravlje i raspoloženje.

Bilo da šetate, vozite bicikl ili trčite, aktivnosti u vašem telu oslobađaju hormone koji smanjuju nivo stresa i podižu raspoloženje.

Doktor Majkl Kreg Miler, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda, priznaje da može da bude izazovno da započnemo novu rutinu vežbanja, ali kaže da čak i malo aktivnosti pomaže:

"Započnite s pet minuta šetnje dnevno ili bilo kojom drugom aktivnošću u kojoj uživate. Uskoro će pet minuta aktivnosti postati 10, a 10 će postati 15", kaže doktor.

Manje izbora dovodi do veće sreće

Umor od odluke zaista postoji. Iako puno izbora zvuči lepo, to može da bude mentalno iscrpljujuće.

Naravno, ako želite da se oseećate kao da bar uspostavljate određenu kontrolu nad svojim životom, ali istraživanje otkriva da s više mogućnosti dolazi i više prilika za žaljenje.

Manje odluka zapravo može da bude oslobađajuće. Ograničite svoj izbor i odustanite od pitanja poput: "Hoće li ova odluka dovesti do velikih, negativnih posledica?"

Ako neće, brzo izaberite jednu od opcija i nastavite s danom. Nemojte dugo da se propitujete. Spremite duboku analizu za značajnije probleme.

Cenite male stvari

Svima nam se događa da prospemo kafu ili da zaglavimo u gužvi u saobraćaju.

Te smetnje nam mogu da pokvare raspoloženje i uzmu radost iz našeg dana ako im to dopustimo.

Primeniti način na koji se para diže iz vaše vruće šolječaja, upijajte zvuk smeha deteta, osetite toplinu sunca na koži tokom popodnevne šetnje, piše The Ladders.

 

Zatvoreno za komentare.