Ne budite "žrtva": Ove fraze manipulatori koriste kako bi upravljali vama

Ne budite „žrtva“: Ove fraze manipulatori koriste kako bi upravljali vama

Manipulatori imaju želju da upravljaju drugim osobama, a sve kako bi ostvarili sopstvene ciljeve. Kada počnete da preispitujete svoje misli, osećanja i uverenja, manipulatori će tada dobiti moć da ovladaju svakim aspektom vašeg života.

Foto: Shutterstock

Kako biste ih na vreme prepoznali, predstavljamo vam najčešće fraze koje manipulatori koriste i kojima pokušavaju da kontrolišu svoje "žrtve" i naruše vaše samopouzdanje.

"Nisi me razumela."

lFoto: Unsplash

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo da kaže.

Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i tako preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i u šta verujete.

"Previše dramiš."

Foto: Shutterstock

Manipulatori vrlo često koriste ovu rečenicu ili neku tipa: ''Reaguješ preterano''. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizuje onemogućuje vam da izrazite sopstvene emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete.

Ubrzo će doći do toga da ćete početi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer ćete želeti da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom. 

"Potreban/na sam ti."

Foto: Shutterstock

Potpuna kontrola je krajnji cilj svakog manipulatora. Oni žele da mislite da bez njega nećete moći da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te vrste kontrole nije potpun.

"Ti si…"

Foto: Shutterstock

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vaših odluka ili postupaka.

Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju u to počinje i da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a uništava vaše.

Zatvoreno za komentare.