Ne terajte decu da se slikaju sa Deda Mrazom ako ne žele

Ne prisiljavate decu da se slikaju sa Deda Mrazom

Deda Mraz je dobri deka koji donosi poklone, osluškuje želje i uveseljava decu. Najbolje od svega je što ima i pomoćnike - jednog na tatinom, drugog na maminom poslu - koji ne štede kad vade darove iz vreće. A kako niko nije bez mane, i Deda ima jednu - mnogo voli da se fotografiše sa decom. A možda to i nije do njega i da krivce treba tražiti među roditeljima koji prave kolekciju slika sa Deda Mrazom.

Foto: Shutterstock

Naime, slika sa Deda Mrazom, pa puta sto, nešto je što svi mi čuvamo u albumima. Roditeljima su drage jer pokazuju kako deca rastu, a deci je manje-više svejedno, njih zanimaju uglavnom pokloni koje će im dobri dekica uručiti nakon fotografisanja.

Čak i ako nema poklona barem mogu da iskoriste situaciju da mu šapnu svoje želje. 

Foto: Shutterstock

Međutim, nisu sva deca takva, jer kod neke dekica sa dugom belom bradom u crvenom odelu izaziva strah, a ne radost. Najgore od svega je što roditelji, uprkos suzama i panici, insistiraju na fotografiji za uspomenu a to je, upozoravaju stručnjaci, velika greška.

Naime, oni smatraju da je čak opasno terati dete koje se toliko boji da se slika sa Deda Mrazom. 

"Prisiliti dete da sedi u krilu Deda Mraza, stranca kod kojeg se ne oseća ugodno, nikada nije dobra ideja", objasnio je dr Džastin Koulson, otac šestoro dece. 

Foto: Shutterstock

On upozorava da zbog jedne fotografije dete ne smete da izlažete tolikom stresu i da takvo ponašanje roditelja može da se poistoveti sa nasiljem, uveren je Koulson. 

Objasnio je da jedna ovakva situacija neće ostaviti veliki trag na detetovom razvoju, ali ako se takve scene ponavljaju, deca će steći utisak da roditeljima nije bitno kako se ona osećaju. 

"Pojedini roditelji stalno ignorišu detetove strahove, osećanja i tugu koju izražava. Ne pridaju im dovoljno na značaju, jer su mali, a to može kod njih da stvori određene psihičke probleme u zrelom dobu", zaključio je ovaj doktor a preneo "Dejli mejl".

Zatvoreno za komentare.