Negativne misli koje donose samo probleme

Negativne misli koje donose samo probleme

Većina nas ponekad misli da nismo dovoljno pametni, niti dovoljno dobri u onome što radimo...

Foto: Shutterstock

Dela su rezultat razmišljanja, tako da su misli jako bitne. Jeste li osoba koja razmišlja i analizira do te mere da ne obavljate svoj posao onoliko efikasno koliko biste želeli?

Dobra vest je da niste sami. To je odlika mnogih ljudi, naročito rukovodilaca. Loša vest je da to mora da se zaustavi, jer ste zbog toga manje produktivni i gubite svoje vreme brinući.

Brinete da li se sviđate drugim ljudima

Teško da ćete biti po ukusu baš svakog u bilo kojoj grupi saradnika. Nekima ćete se svideti, a nekima verovatno nećete. Koncentrišite se na to što radite i radite to dobro. Ne brinite o tome šta drugi misle ili govore; ostanite verni sebi, budite iskreni, sjajno obavljajte svoj posao i pustite da vaš rad govori o vama.

Sumnjate u sopstvene sposobnosti

Većina nas ponekad misli da nismo dovoljno pametni, niti dovoljno dobri u onome što radimo. Ko se oseća 100% spremnim kada se ukaže neka prilika? Pa ipak, nova iskustva i nove prilike nam se ukazuju tek kada se nateramo da izađemo iz sopstvene zone udobnosti, ponekad i pre no što smo spremni. Nemojte dozvoliti strahovima da vas spreče da radite svoj posao.

Brine vas sopstvena nesavršenost

Sigurno ste ovo već čuli, ali brinuti zbog sopstvene nesavršenosti je gubljenje vremena. U ljudskoj je prirodi da stalno jurimo savršenstvo: savršeni posao, savršeno radno mesto, savršenog šefa – ali savršenstvo ne postoji. Bolje je da na život gledate kao na konstantno stanje evolucije u kojem je apsolutno sve podložno promenama. Ako ste uzrujani i napeti zbog toga što stvari nisu savršene, samo pustite to i nastavite dalje.

Foto: Shutterstock

Plašite se grešaka i neuspeha

Počnimo jednom univerzalnom istinom: svi greše. Baš svako je doživeo poneki neuspeh, morao da napusti projekat, da mu se poslovni poduhvat obije o glavu. To nam se svima dešava. Problem nastaje kada stres postane redovna pojava, kada mislite da se nikada nećete oporaviti, da ste nepovratno zaglavljeni. Zapamtite, vi ste taj koji oblikuje sopstvenu budućnost, vi ste taj koji usmeravate svoje misli. Pasti nije neuspeh; neuspeh je pasti i ne ustati.

Plašite se manjka samopouzdanja

Svi mi ponekada nemamo samopouzdanja, samo što neki to dobro prikrivaju. Što vas manjak samopouzdanja više muči, sve više postaje problem u vašem poslovnom životu. Koncentrišite se na veštine i sposobnosti koje posedujete, a ne na one koje vam fale i stalno se terajte napred. Kada utvrdite da ste pronašli pravi pravac, zadržite zamah.

Plašite se tuđih mišljenja

Neslaganje, pa čak ni konflikt ne treba da budu razlog za brigu. Prihvatite konstruktivnu kritiku i odbacite negativnost. Mišljenje drugih ljudi jeste važno, ali na kraju krajeva, osloniti se možete samo na sebe. Prema tome, verujte sebi više, dopustite instinktima da počnu da vas vode i pomognu vam kada je to najpotrebnije.

Sramota vas je minulih neuspeha

Ako mislite da je neuspeh nešto loše, teško ćete biti uspešni, jer je neuspeh sastavni deo uspeha. Bez obzira na to koliko puta doživite neuspeh, ne dozvolite da vam to postane izvor stida. Sve ideje koje ne uspeju samo su odskočne daske za onu koja hoće. Neuspeh nije fatalan i ne treba ga se stideti. Ne smete dozvoliti da gubite vreme zbog uzaludnih razmišljanja. Vladajte svojim mislima i uspeh će vam biti utoliko dostižniji.

Zatvoreno za komentare.