Pravilo "30 posto novih informacija" pomoći će vam da prekinete neprijatnu tišinu

Pravilo „30 posto novih informacija“ pomoći će vam da prekinete neprijatnu tišinu

Savremeni život zahteva od nas da usavršimo veštinu ćaskanja kojoj, nažalost, nismo svi vični, pa smo neretko svedoci neprijatne tišine koju ne znamo kako da prekinemo.

 Foto: ShutterStock

Srećom, ovaj problem lako možete prevazići ukoliko se pridržavate pravila "30 posto novih informacija", uveravaju stručnjaci.

To zapravo znači da dok razgovarate uvek pružite sagovorniku novu informaciju. Naravno, teško je u trenutku matematički izmeriti koliko ste novih informacija dali, ali gledajte da ne ponavljate samo ono što sagovornik kaže.

Na primer, ako se sagovornik požali: "Ne mogu više da podnesem ove klimatske promene", nemojte uzvratiti sa: "Da, vreme je stvarno postalo nepodnošljivo", nego kažite: "Za sledeću neđelju najavljuju novi talas tropskih vrućina, ali dobro je da kod nas nema orkanskih oluja ili, ne daj Bože, uragana". Tako će se razgovor razvijati.

 Foto: ShutterStock

Ne smete dati ni sve informacije ođednom, jer sagovornik neće imati šta da doda i izgledaće kao da i ne želite da ga saslušate. Zato je važno biti umeren.

Da bi ovo pravilo važilo, obe strane moraju da budu zainteresovane za razgovor, a tema treba da bude odgovarajuća. Mada, dobar sagovornik će od svake teme napraviti pravu temu, tvrde eksperti.

Zatvoreno za komentare.