Od jedne čaše do flaše: Psiholog savetuje žene koje su "spas" od majčinstva pronašle u alkoholu!

Od jedne čaše do flaše: Psiholog savetuje žene koje su „spas“ od majčinstva pronašle u alkoholu!

"Mamina vinska kultura" popularan je naziv u Americi za žene koje da bi prebrodile majčinstvo piju po jednu čašu vina dnevno. A onda se ova kultura pretvorila u problem s kojim se žene čak i u Srbiji suočavaju.

Foto:Shutterstock

Drugačiji pristup vaspitanju dece i prevelika želja roditelja da svojim mališanima ugode, doveli su do toga da majke koje provode najveći deo vremena sa decom, teško podnose zahteve svojih mezimaca zbog čega popiju po koju čašu vina radi opuštanja. 

Prošle godine ovo je bio jedan od vodećih problema kojim su se bavili brojni američki mediji obzirom na to da je "Mamina vinska kultura" kulminirala u ozbiljan alkoholizam kod žena koje su sa jedne čaše prelazile na flaše kako bi prebrodile dan sa svojom decom. 

- Ovaj trend je ponžavajuć jer podstiče majke da "udaraju" po flaši kada ne mogu da se nose s decom. U isto vreme devalvira decu govoreći im da su toliko opterećujuća da mama mora da pije da bi podnela majčinstvo - piše "USA Today".

Foto:Shutterstock

Međutim, ne suočava se samo Amerika sa ovim problemom koji je sve češći i u Srbiji, a posebno je kulminirao tokom pandemije koronavirusa kada su mame ostajale kod kuće s decom tokom njihove onlajn nastave. 

Karantin koji je započeo u martu ove godine posebno je obradovao prosvetne radnike koji su sada imali pritajenu poruku za roditelje, a koja je glasila:"Sada se vi malo bavite svojom decom koju ste sami vaspitali".

Brojni roditelji, a posebno majke koje imaju vodeću ulogu kada je u pitanju briga i vaspitanje dece, sada su sve vreme bile usmerene na svoje mališane, pa im je u većini slučajeva ovaj trend, ispijanja čaše vina dnevno radi opuštanja, postao veoma mio.

Ovom temom bavili su se i domaći stručnjaci, a savet za žene koje rešenje problema sa nemirnom decom traže u vinu pružila je Jovana Nešić, psiholog:

- Umesto da posežu za alkoholom, koji im neće rešiti problem, moj savet mamama je da jednom dnevno, spram svojih obaveza, uključe neku aktivnost koja ih opušta, a u koju deca nisu uključena. To može biti šetnja, trčanje, čitanje knjige, opuštanje u toploj kupki, kao i razgovor sa odraslima (porodicom i prijateljima) o nekim zabavnim, ne stresnim temama - savetuje psiholog i dodaje:

- Svi moramo imati prostor za sebe, a ukoliko ne znaju kako to da "uglave" u gust raspored, onda predlažem uvođenje novog pravila da deca idu svako veče barem pola sata ranije u krevet - dodala je Nešićeva. 

Foto:Shutterstock

Rešenje za teško hvatanje u koštac s majčinstvom, Jovana nudi i na drugoj strani:

- Iako psihoterapija u Srbiji nije još u dovoljnoj meri prihvaćena, svakako da onim mamama koje same ne mogu na adekvatan način da se izbore sa teškoćama, savetujem razgovor sa stručnjakom koji će im u tome pomoći. 

U rešenju problema psiholog Jovana Nešić ponudila je još jednu opciju koja bi mogla da pomogne ženama da ne posegnu za alkoholom:

- Takođe, pozivam mame da razmisle koje ih tačno situacije navode da posegnu za čašom vina, a zatim da s nekim porazgovaraju o tome ili pronađu način da tu situaciju preokrenu u svoju korist, tako da to ne predstavlja teškoću, već izazov ili zabavu. 

Zatvoreno za komentare.