8 načina kako da postanete srećniji

8 načina kako da postanete srećniji

Stručnjaci kažu da za psihološko stanje nikako nije dobro da se upoređujemo sa drugima, i to je navika koju bi svakako trebalo da promenite. Takođe, usvajanje nekoliko veoma jednostavnih navika može značajno da poboljša vaše mentalno stanje.

Evo nekoliko "alata" koji će vam pomoći da odmah budete zadovoljniji i srećniji.

Slušajte muziku

Odaberite muziku koja ima brz tempo i koja će vas brzo "podići".

Istraživanje sprovedeno 2013. godine na Univerzitetu u Misuriju pokazalo je da su učesnici bili raspoloženiji ako su slušali neke "vesele" pesme, brzog tempa.

Dakle, sledeći put kada se na vaše misli navuče crni oblak, nemojte da slušate Džejmsa Blanta, nego nešto življe.

Napravite nekoliko "srećnih koraka"

Verovali ili ne, kada hodate kao da ste srećni, čak i ako zapravo niste, to će dobro uticati na vaše raspoloženje.

Možda vam to zvuči čudno, ali kada ste srećni i dobro raspoloženi, onda hodate nekako sigurnije, uzdignute glave, ispravljenih leđa, kao da je ceo svet vaš. Sa druge strane, kada niste dobre volje, onda spustite glavu, i hodate bezmalo kao da se nečega plašite.

E, pa istraživanje sprovedeno 2014. godine je pokazalo da kada ste loše raspoloženi "prevarite" sebe tako što ćete hodati kao da ste veoma srećni i vaš mozak će se odmah "prebaciti", pa ćete zaista biti srećniji.

Smejte se

Koliko god da vam to zvuči kao sumanuta ideja, naterajte sebe da se nasmejete nekoliko puta kada ste neraspoloženi jer će to dobro uticati na vas.

Psiholozi sa Univerziteta u Kanzasu sproveli su studiju u kojoj su analizirali uticaj smejanja na psihološko stanje osobe. Došli su do zaključka da kada naterate sebe da se nasmejete iako vam nije do toga, to snižava broj otkucaja srca tokom stresnih aktivnosti.

"Sledeći put kada zaglavite u saobraćajnoj gužvi ili ste pod nekim drugim stresom, možda vredi da pokušate da barem dve, tri sekunde zadržite osmeh na licu", savetuje koautorka studije Sara Presman.

"Ne samo što će vam to psihološki pomoći da budete bolje raspoloženi, već bi moglo da pomogne i vašem srcu", dodaje ona.

Pametno birajte boje

Iako neki ne veruju u to, boje imaju uticaj na raspoloženje. Dok crna može da doprinese lošem raspoloženju, crvena može da potpomogne osećaj besa i ljutnje, zelena bi trebalo da vas umiri i učini da se osećate srećnije.

Dakle, možda nije loše da imate bar neki komad odeće u zelenoj boji ili makar neki detalj, kojim ćete pomoći sebi da se brzo osećate bolje kad ste loše raspoloženi.

Družite se sa krznatim prijateljima

Svako ko ima ili je ikada imao kućnog ljubimca, reći će vam da je predivan osećaj kada imate nekoga ko vas na taj način voli. Osim toga, i dokazano je da kućni ljubimci doprinose psihološkom blagostanju.

"Ljubimci mogu da budu važan izvor društvene podrške, mogu imati brojne pozitivne psihološke i fizičke koristi na svoje vlasnike", tvrde psiholozi sa Univerziteta u Majamiju.

Okružite se mirisima

Ne potcenjujte svoje čulo mirisa! Biranje mirisa kojima želite da se okružite može da ima iznenađujući uticaj na vaše raspoloženje.

Dakle, stavite omiljeni parfem kada ste loše volje ili, recimo, zapalite mirišljavi štapić ili sveću koja ima vašu omiljenu aromu.

Vežbajte

Sigurno već znate da vežbanje čini da se osećate bolje, zadovoljnije, jer se u telu tokom fizičke aktivnosti oslobađaju hormoni zbog kojih se osećate dobro.

Znamo, ne vole svi vežbanje, ali ono što je važno je da nije potrebno da pretrčite kilometre i kilometre da biste bili srećniji. Dovoljno je da vežbate po deset minuta kako biste se bolje osećali.

Vežbajte da prihvatite sebe

Ovo zvuči kao dugoročnije rešenje, ali zaista je važno da svakodnevno vežbate kroz neke male navike da prihvatite sebe, jer ćete tako dugoročno doprineti svom psihološkom blagostanju.

Pre četiri godine, sprovedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 5.000 ljudi i tada je utvrđeno da gotovo polovina učesnika sebi daje ocenu pet od deset, na pitanje: "Koliko često ste dobri prema sebi i smatrate da ste dobri takvi kakvi jeste?"

Ako uhvatite sebe da neprestano kritikujete sebe ili umanjujete svoj uspeh, pokušajte da "prebacite" misli na nešto što cenite kod sebe. Osećaćete se bolje.

Zatvoreno za komentare.