Osobe sa ovom bojom očiju češće pate od depresije

Osobe sa ovom bojom očiju češće pate od depresije

Niste jedini ako se tokom hladnijih dana osećate depresivnije jer je reč o dobro poznatom fenomenu, sezonskom afektivnom poremećaju (SAD). Neki naučnici veruju da osobe sa tamnijom bojom očiju češće pate od depresije.

 Foto: Shutterstock

Mnogi se osećaju letargično, umorno i bezvoljno tokom zimskih meseci. Sve su to simptomi sezonskog afektivnog poremećaja, oblika depresije koji je prisutan u zimskim mesecima. 

Problem je tipičan za ovaj period kada je manje prirodne sunčeve svetlosti, a varira od sniženog raspoloženja do veće potrebe za spavanjem i hranom, naročito za ugljenim hidratima. 

Neki naučnici veruju da se SAD razvija zbog neravnoteže serotonina i melatonina u organizmu. Serotonin nam daje energiju. Zovu ga još i hormonom sreće, a oslobađanje melatonina utiče na to da se osećamo pospano. 

I mada je SAD u medicini priznat kao jedan od oblika poremećaja raspoloženja, naučnici su još podeljeni kada je reč o njegovim uzrocima, a neki ga kao poremećaj i ne priznaju. 

 Foto: Shutterstock

Prema rečima profesora psihologije sa Univerziteta Južni Vels Lensa Vorkmana, na veću podložnost znatno utiče boja očiju, prenosi portal Science Alert. Rezultate istraživanja Vorkman je objavio u stručnom časopisu "Behavioral Science & Psychology". 

U studiji u kojoj je učestvovalo 175 studenata sa dva univerziteta, onog u Južnom Velsu i univerziteta na Kipru, Vorkman i njegovi kolege su ustanovili da su ljudi sa svetlijim, odnosno plavim, sivim ili svetlozelenim očima ređe podložni zimskoj depresiji od onih sa tamnijom bojom očiju. 

Tvrde da bi razlog mogla biti količina svetla. Svetle oči sposobne su da je apsorbuju tokom zimskih dana bez sunca. Dodaju i da tamnije oči stimulišu proizvodnju veće količine melatonina koji ljude čini osetljivijim i podložnijim poremećajima u ponašanju.