Otkrijte kakvo je vaše mentalno zdravlje - rešite test sa ova četiri pitanja i saznajte!

Otkrijte kakvo je vaše mentalno zdravlje – rešite test sa ova četiri pitanja i saznajte!

Hroničan stres, anksioznost, depresija, izazovi su sa kojima se suočavaju mnogi u današnje vreme. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kada primetite prve znake da je narušeno, neophodno je da se konsultujete sa psihoterapeutom.

Foto: Shutterstock

Ovakve simptome ne bi trebalo nikada da ignorišemo, jer je mentalna higijena je neophodna za zdrav, srećan i kvalitetan život svakog pojedinca.

Odgovorite sebi na četiri jednostavna pitanja i saznajte da li je vaše mentalno zdravlje narušeno:

1. Kako se moje ponašanje promenilo tokom kratkog ili dužeg odmora?

Kada primetite da se vaše ponašanje naglo promenilo u prethodnih nekoliko dana, nedelja, meseci, to je razlog za uzbunu. Nekada ste išli na planinarenje, sastajali se sa prijateljima, bavili se sportom i plesali, a sada sedite ćutke kod kuće, umotani u ćebe?

Da li se osećate odmorno posle odmora ili se tokom vikenda osećate još lošije sve dok ne dođe do ponedeljak (ili drugi prvi radni dan posle odmora)? Da li se plašite samoće i ne prija vam kada niste okruženi ljudima? Ako sebe prepoznajete u ovim situacijama, postoji rizikod depresivnog raspoloženja za koje je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

2. Šta češće govorite: "Da" ili "Ne"?

Da li ste voljni da prihvatite pozive prijatelja ili ponude da odete negde? Naučite nešto novo, probate ili vidite nešto zanimljivo? Ili sve češće odbijate predloge i prilike i zaključavate se kod kuće, samo da ne biste napustili zonu komfora?

Ovo je sasvim u redu ako vam prija samoća i osećate u njoj mir i harmoniju. Ali ako stalno izbegavate kontakte, to može biti signal da nešto potiskujete. Ako se osoba sama krije od celog sveta kako bi patila i brinula o svojoj anksioznosti i strahovima (ili samo sedela i ne osećala ništa) - to je jasan simptom mentalnih problema.

3. Navedite nešto što vam donosi pravo zadovoljstvo

Koliko stvari ili aktivnosti možete odjednom, bez puno razmišljanja, da nabrojite? Odsustvo normalne ljudske radosti , mogućnosti uživanja u životu, drugim ljudima i nekim vrlo jednostavnim stvarima je jasan razlog da se poseti specijalista.

Kada osobu ništa ne raduje i ništa joj ne donosi zadovoljstvo, ovo može biti jedan od prvih simptoma depresije.

4. Kakvu osobu vidite u ogledalu?

Ako ne možete sebi jasno da odgovorite na ovo pitanje, pitajte svoje najmilije. Budite spremni na neočekivana , možda čak i neka neprijatna priznanja.

Ako više njih kaže da vas je u poslednje vreme veoma teško prepoznati, možda se neke promene zaista dešavaju na psihičkom nivou, a u tom slučaju najbolje je porazgovarati sa specijalistom, prenosi srbijadanas.com.

Zatvoreno za komentare.