Ova karakterna osobina zavisi od toga imate li brata ili sestru

Ova karakterna osobina zavisi od toga imate li brata ili sestru

Možda vas ponekad nervira(ju), ali postoje brojne dobre strane zašto je super ako imate brata ili sestru.

Ne samo što u bratu ili sestri imate iskrenog prijatelja za ceo život, već ste zbog njih i bolja osoba. Ne šalimo se, a to je dokazala i nauka. Sprovedena studija je utvrdila da su osobe koje imaju brata ili sestru (ili više njih) ljubazniji i saosećajniji prema drugima.

Znate kako to ide u detinjstvu - ponekad se posvađate, kažete jedno drugom neke ne baš lepe reči, takmičite se oko svega, pa čak i igračaka, ali sve to ima, kako se ispostavilo, važnu ulogu u razvoju dece.

Štaviše, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i Torontu, pokazalo je da su deca koja imaju braću ili sestre ljubazna, topla i puna podrške, saosećanja prema drugima, dok jedince baš i ne odlikuju takve osobine.

Isto istraživanje je pokazalo da je uticaj obostran, odnosno da mlađa braća i sestre čine starije saosećajnijim, i obrnuto.

"Ovom studijom želeli smo da pokažemo da nisu roditelji jedini koji utiču na detetov razvoj", kaže profesor psihologije Šeri Medigan.

U istraživanju su učestvovala 452 para braće i sestara iz Kanade, starosti od 18 meseci do četiri godine, kao i njihove majke.

Cilj je bio da se utvrdi nivo empatije na početku i na kraju studije koja je trajala 18 meseci, a za to vreme su naučnici snimali interakciju porodica u njihovim domovima, a majke su popunjavale i upitnike.

Empatija mališana merena je i posmatranjem njihovog ponašanja kada se odrasli istraživač pretvarao da je tužan ili povređen (da je povredio koleno, priklještio prst i slično).

"Iako se ranije verovalo da starija braća, sestre i roditelji utiču na razvoj mlađeg deteta, ali ne i obrnuto, utvrdili smo da i mlađi utiču na starije i da se empatija razvija međusobno", objašnjava jedan od autora studije Mark Džembon.

Dakle, saosećajnost se međusobno razvija među braćom i sestrama bez obzira na polne ili starosne razlike među njima. Uticaj je jedino veći u porodicama gde je među decom veća razlika u godinama, pa starija braća ili sestre imaju ulogu učitelja i uzora.

Zatvoreno za komentare.