Ova životna navika je sve češća, a opasna je kao gojaznost i pušenje zajedno!

Ova životna navika je sve češća, a opasna je kao gojaznost i pušenje zajedno!

Postoji životna navika koja je veoma opasna po zdravlje, iako ne deluje tako.

Photo: Pixabay

Usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 odsto, pokazala je studija univerziteta Brigam Jang, a objavljena u časopisu "Perspectives on Psychological Science".

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećavaju taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

 Photo: Shutterstock

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljenim i onih koje uistinu nemaju kontakata sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju srećnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju usamljenim.

"Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo da reši problem društvene izolacije, ali i ne osećaj usamljenosti. Baš zato treba da prihvatiti da su obe kategorije jednako važne", tvrdi voditeljka studije Julijana Holt-Lunstad.

Photo: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao.

"Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život", savetuje dr. Holt-Lunstad.

Zatvoreno za komentare.