Ovo je najbrži način da popravite samopouzdanje

Ovo je najbrži način da popravite samopouzdanje

Znate kako nas stalno podsećaju koliko je važan jezik tela kad se upoznajemo sa nekim? Pa, novo istraživanje pokazalo je da držanje ne utiče samo na to kako će nas drugi doživeti, već i na to kako mi sami sebe doživljavamo.

Foto: Shutterstock

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu NeuroRegulation navode se rezultati istraživanja koje je pokazalo da studenti imaju više samopouzdanja i osećaju se slobodnije u rešavanju jednostavnih matematičkih zadataka kada stoje pravo.

Od 125 učesnika u eksperimentu, 56 odsto njih izjavilo je da im je bilo lakše da reše zadatke sa oduzimanjem "napamet" (bez papira i olovke, dakle) kad su sedeli pravo, vodeći računa o držanju, nego kad su sedeli zavaljeni u stolici.

Detaljnija analiza pokazala je da se ovo naročito odnosi na studente koji su u prethodno popunjenom upitniku naveli da "nisu naročito dobri u matematici", kaže dr Erik Peper sa Univerziteta u San Francisku koji je vodio istraživanje, prenosi MentalFloss.

Foto: Shutterstock

"Za osobe koje se generalno unervoze kad treba da se bave bilo čime što ima veze sa matematikom, držanje tela pravilo je značajnu razliku", navodi se u studiji. "Pogrbljen položaj dodatno pogoršava stanje, osoba se 'zatvori' i mozak slabije radi. Kad nam je držanje loše, ne razmišljamo tako jasno", kaže dr Peper.

Naučnici misle da se ovo dešava jer je pogrbljen stav "defanzivna poza" koja može biti okidač za prisećanje neprijatnih događaja iz prošlosti, na koje su anksiozni ljudi generalno osetljiviji.

Ovaj eksperiment je pokazao da držanje tela utiče na to kako se ispitanici osećaju u vezi sa rešavanjem matematičkih zadataka, a ne na samo izvođenje operacija, ali, definitivno je zaključeno da dobro držanje, pravih leđa, može ljudima da pomogne kad polažu ispite ili su, na primer, na razgovoru za posao.

Foto: Shutterstock

Dobro držanje podiže samopouzdanje, ispostavilo se, a ima i niz pozitivnih efekata po zdravlje, kad stojimo ili sedimo pravo, čuvamo zglobove, mišiće i ligamente.

Loše, pogrbljeno držanje povezano je sa povišenim rizikom od tenzionih glavobolja, bolova u leđima, smanjenog kapaciteta pluća, problema sa varenjem…

Sledeći put kad se unervozite ili vam "prorade" nesigurnosti i strahovi, gore glavu i - ispravite se!

Zatvoreno za komentare.