Najefikasniji lek protiv depresije i anksioznosti

Najefikasniji lek protiv depresije i anksioznosti

Jedna studija otkrila je koji je najefikasniji lek protiv depresije i anksioznosti. Redovne fizičke vežbe su odličan lek i zaštita od depresije, pokazuje studija američkih naučnika.

 Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli naučnici Opšte bolnice Masačusets pokazuje da povećana fizička aktivnost smanjuje rizik od depresije.

Vežbanje povećava nivo neurotransmitera, poput glutamata, koji nedostaju osobama koje boluju od depresije i anksioznosti. Neurotransmiteri su supstance koje omogućavaju komunikaciju mozga sa telom.

Jedan od najraširenijih neurotransmitera u mozgu je gama-aminobuterna kiselina (GABA), neesencijalna aminokiselina i prirodno sredstvo za smirenje. GABA poboljšava kvalitet sna, pomaže regulisanje emocija i ublažava stres.

 Foto: Shutterstock

Pomoću magnetne rezonance istraživači su izmerili količinu neurotransmitera u ljudskom mozgu pre i nakon vežbanja.

Pokazalo se da je posle fizičke aktivnosti vidljiv porast nivoa neurotransmitera.

Istraživanje je zasnovano na rezultatima više istraživanja o "genskim asocijacijama", koje su bile fokusirane na povezanost fizičke aktivnosti i depresije.

Mnogi ljudi pate od zimske depresije zbog hladnoće, kraćih dana, te smanjene društvene i fizičke aktivnosti, navode naučni portali.

Zatvoreno za komentare.