Znakovi kojima vam telo poručuje da je vreme za preokret

Znakovi kojima vam telo poručuje da je vreme za preokret

Osećate iscrpljenost i jedva čekate petak? Možda je vreme da preispitate sebe, postavite prioritete ili čak da potražite novo radno mesto... Mnogo je osoba koje ne vole svoj posao, ali su se navikle na činjenicu da se mora raditi - i pored svega.

 Foto: Shutterstock

Ipak, postoje i oni kojima posao predstavlja izuzetno iscrpljujuću aktivnost zbog čega padaju u teška emocionalna stanja što se odražava na njihov privatni život. Ako kod sebe prepoznate neki od ovih znakova - budite sigurni: vreme je za odmor. Ili za promenu posla.

1. Osećate se iscrpljeni nakon posla

Konstantan nedostatak energije posle radnog vremena, zbog kojih nemate volju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što je pravljenje ručka, odlaska u teretanu ili provođenje vremena sa porodicom.

2. Konstantno vas zapitkuju kako se osećate

Da li su vaše kolege često zabrinute zbog vašeg stanja i često vam postavljaju pitanja da li je sve u redu? To je znak da i drugi primećuju vaše nezadovoljstvo.

3. Osećate enormno olakšanje petkom

Svesni ste ogromnog stresa na poslu i čitavu radnu sedmicu čekate petak kako biste se oslobodili stresa i proveli vikend bezbrižni.

4. Opisujete svoj posao rečima "u redu je"

Ako na svako pitanje prijatelja i porodice o poslu odgovarate sa "u redu je", znači da postoji ozbiljna mogućnost da prava osećanja potiskujete.

5. Imate neredovan san

Umorni ste, ali zbog stresa gubite osećaj pospanosti -  sve to dodatno pogoršava emocionalno stanje.

6. Nameštate alarm za buđenje ranije nego što treba

Znakovi "sagorevanja" na poslu počinju od samog jutra. Ako se već uveče pripremate da sutra pritisnete opciju "snooze" na alarmu i dremate još malo, to može da ukazuje na duboki osećaj ljutnje što morate na posao i što vas čekaju obaveze kojima ne vidite kraj.

7. Gubite svaku nadu da je moguć preokret

U stresu ponekad gubimo osećaj da se kompanija i radno okruženje stalno menjaju i da su velike šanse da će se stvari na poslu popraviti.