Psihološki trikovi kako do cilja

Psihološki trikovi kako do cilja

Ljudski um je moćan, ali ponekad ga je moguće prevariti.

 Foto: Shutterstock

Zato, ako se malo razumete u psihologiju, možete biti opušteniji u odnosima sa ljudima i u nekim situacijama čak prilično lako okrenuti stvari u svoju korist. Uz pomoć određenih trikova, možete postići efekat kakav želite, jer ćete njima popraviti svoju moć ubeđivanja i utisak koji ostavljate.

Odakle da počnete? Donosimo vam nekoliko saveta zasnovanih na psihologiji, koji vam mogu pomoći u tome.

Kako da se oslobodite pesme koja vam se "uvrtela u glavu"

 Foto: Shutterstock

Ovo može stvarno da nervira, naročito ako je u pitanju pesma koja vam se ne dopada. Sve što treba da uradite je da primenite Zeigarnik efekat. Psiholog, Ruskinja Bluma Zeigarnik dokazala je teoriju da neispunjeni zadaci u mozgu ostaju duže nego ispunjeni, odnosno, da stvari brže zaboravljamo jednom kada smo ih obavili.

U slučaju pesme koja vam se "uvrtela u glavu", sve što treba da uradite je da je odslušate celu. Tako ćete se pre osloboditi melodije koja vas iritira.

Kako da "provalite" ko vas posmatra

Da li vam se nekad desilo da ste okruženi ljudima i imate utisak da vas neko posmatra, ali ne možete da procenite ko je u pitanju? Postoji jednostavan način da dođete do odgovora. Sve što treba da radite je da zevnete. Ili da se pravite da zevate, ako vam se ne zeva. Samo se postarajte da to može da vidi osoba na koju "sumnjate". Ako ste u pravu, i ako vas ta osoba stvarno gleda, velika je verovatnoća da će zevnuti ubrzo nakon vas.

 Foto: Shutterstock

Kako ovo radi? Ukratko, zevanje je "zarazno". Ako vidite da neko zeva, osetićete potrebu da zevnete i vi. Ako ne verujete, nađite video zevanja, pogledajte i videćete šta će se desiti. Ovo je jedan od psiholoških trikova koji su toliko efikasni, da je velika verovatnoća da ste zevnuli samo zato što ste pročitali tu reč nekoliko puta u ovom pasusu.

Kako da ćutanjem "izvučete" informaciju koja vam je potrebna

Kada u razgovoru postavite pitanje na koje vam je važno da dobijete odgovor, a osoba sa kojom razgovarate vam ga ipak ne kaže, nemojte da ponavljate pitanje. Nemojte dozvoliti ni da druga strana skrene razgovor u smeru koji njemu ili njoj više odgovara. Umesto toga, nemojte govoriti ništa.

Održavajte kontakt očima i ćutite. Posle nekoliko sekundi neprijatne tišine, osoba sa kojom razgovarate počeće da se oseća kao da mora da vam odgovori samo da bi se ta čudna situacija prekinula.

Zatvoreno za komentare.