5 saveta kako da smanjite stres

5 saveta kako da smanjite stres

Septembar se smatra za najstresniji mesec u godini. Nema sasvim preciznog objašnjenja zašto je to tako, ali pretpostavlja se da su dva razloga presudna. Prvi je početak nove školske godine i polazak dece u školu a drugi povratak sa godišnjih odmora i vraćanje u puni radni pogon. Ma koliko izgledalo teško i stresu se može doskočiti. Bar donekle. 

Foto: Pexels

Evo kako da pobedite stres:

Spisak na papir

Foto: Shutterstock

Isplanirajte dobro vreme i obaveze koje imate. Nekada pomaže i da spisak dnevnih obaveza stavite na papir. Sama činjenica da ste spisak iz glave premestili na papir, pomaže da rasteretite misli.

Pritom, budite realni i postavite sebi ciljeve i zadatke koje možete da obavite i postignete. Tako ćete smanjiti osećaj preopterećenja. 

Bez odlaganja

Foto: Unsplash

Ne odlažite ono što morate da uradite. Odlaganjem se nećete rešiti obaveze. Biće vam lakše samo u trenutku, jer umesto da nešto radite, nećete raditi ništa ali veoma brzo će vas stići cena odlaganja u vidu nemira i nervoze.

Psiholozi kažu, delati a ne odlagati i razmišljati. To je najzdraviji pristup obavezama a ujedno eliminiše i stres.

Ništa bez šetnje

Foto: Pexels

Odvojte malo vremena za fizičku aktivnost. Njena blagotvornost na smanjenje stresa je i naučno dokazana. Fizičkom aktivnošću održavate dobru formu celog organizma, ona reguliše krvni pritisak, opušta mišiće a to pozitivno utiče i na psihu.

Odaberite onu aktivnost za koju imate najviše uslova. Ako niste u prilici da idete na neke vremenski i materijalno zahtevnije vežbe, jednostavno šetajte ili trčite. To ne košta ništa. 

Razgovor je lekovit

Foto: Shutterstock

Ništa ne smiruje kao prijatan razgovor. Nađite vremena za ćaskanje sa nekim čije vam društvo prija. Najbolje uživo ali ako nije izvodljivo - pozovite. I telefonski razgovor je lekovit.

Naučite da sa opustite

 Foto: Shutterstock

Postoje brojne tehnike opuštanja, meditacija, joga, vežbe disanja i sve one pomažu u kontroli stresa. Dosta toga može da se nauči i preko Jutjuba.

Zatvoreno za komentare.