Šta se dešava u telu samo 5 dana nakon što ugasite profil na Fejsbuku

Šta se dešava u telu samo 5 dana nakon što ugasite profil na Fejsbuku

Mnogi ovih dana pričaju o gašenju svojih Facebook profila, ali nisu ni svesni da bi to moglo da utiče ne samo na nivo zaštite privatnosti, već i na zdravlje.

Zavisnost od društvenih mreža nije nova tema, ali sada, u kontekstu akcije "Obrišite Facebook", koja je zaživela nakon skandala sa curenjem privatnih podataka korisnika, stiže i vest o dejstvu te odluke na fizičko i psihičko zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu istraživali su učinke gašenja Facebook profila na nivo stresa i, uopšte, psihofizičko stanje osobe i pokazalo se da zaista postoje.

Kao što obrazlažu šta vam se desi u telu kad ne pušite samo osam sati, tako i za "odvikavanje" od Fejsa prepoznaju promene za samo pet dana.

"Petodnevna pauza od Fejsbuka dovodi do smanjenja hormona stresa, kortizola", kaže doktor Erik Vanman koji je radio na istraživanju. Međutim, na jedan efekat nije se računalo.

"Iako su korisnici pokazali poboljšanje u nivou stresa, takođe su se izjasnili i o tome da su se osećali manje srećno. Rekli su da su osećali veće nezadovoljstvo svojim životom i da su se radovali povratku na Facebook" - dodaje Vanman.

U istraživanju je učestvovalo 138 ljudi.

"Facebook je postao bitan društveni alat za milione korisnika i očigledno pruža mnoge prednosti. Ipak, upravo zbog toga što prenosi informacije tolikom broju ljudi, može predstavljati izvor stresa. Čini se da ljudi uzimaju odmor od Fejsbuka, jer se osećaju previše nervozno, ali vraćaju mu se čim osete nezadovoljstvo ili manjak sreće jer su odvojeni od svojih prijatelja" - zaključuje Vanman.

Pa, sad kad to znate, "dozirajte" društvene mreže po želji i potrebi.

Zatvoreno za komentare.