Proverite u čemu ste bolji - da li vam je jača leva ili desna strana mozga?

Proverite u čemu ste bolji – da li vam je jača leva ili desna strana mozga?

Mozak delegira zadatke preko dve hemisfere, desne i leve. Opšte je poznato da je desna strana mozga kreativna, dok je leva više tehnička. Da li vam je jača leva ili desna strana mozga?

Foto: Shutterstock

Mnogi pretpostavljaju da je jedna strana dominantnija u zavisnosti od osobe - slično rukovanju.

Razvijene su optičke iluzije i testovi ličnosti za identifikaciju snaga i slabosti koje mogu ukazivati na dominantnu hemisferu osobe.

Iako je najjednostavniji način da procenite da li ste desnog ili levog mozga jeste da utvrdite da li su matematika i nauka lakše od umetničkih poduhvata ili obrnuto.

Rodžer Speri, čuveni neuronaučnik, bio je pionir teorije podeljenog mozga. NJegov rad nastao je iz operacija koje su rađene na pacijentima sa nepodnošljivom epilepsijom.

Corpus callosum segment mozga koji povezuje dve hemisfere, uklonjen je pacijentima i postala je očigledna specijalizacija svake strane. Speri je dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće.

I matematika je kreativna

Mnogi osporavaju teoriju po kojoj je jedna strana jača i tvrde da su više isprepletane.

Istraživači koji podržavaju ovu teoriju tvrde da se mozak oslanja na doprinose sa obe strane mozga za kreativne poduhvate poput umetnosti i proračunske napore poput matematike.

Britanika piše „matematika je duboko kreativan poduhvat pored toga što je logičan... Isto tako, umetnička kreativnost nije samo neobuzdana emocija“.

Iako je sporna, teorija je korisna za samoanalizu i identifikaciju. Ljudski mozak je najkomplikovaniji organ u najsloženijem poznatom organizmu.

Iako neke osobine mogu biti izraženije kod različitih ljudi, najbolje je da budete u skladu i sa logičkom i sa kreativnom stranom mozga.

Zatvoreno za komentare.