20 psiholoških barijera koje vam kvare život

20 psiholoških barijera koje vam kvare život

Svaki čovek ima krila, ali nemaju svi dovoljno snage da polete. ​Jedno od važnih dostignuća čoveka je da lako ide kroz život, uživa u miru i spokojstvu. Ovo je važno, jer psihološko stanje utiče na reakcije i dejstva. Beskorisne ideje, psihološke barijere, stvari koje se nalaze oko čoveka, vuku ga prema dnu, izazivaju pojavu mentalnih barijera, što zauzvrat stvara negativnu energiju.

Foto: Shutterstock

​Istina je da ljudi postavljaju ispred sebe previše psiholoških barijera. A da bi se stekla sloboda, promenio život na bolje, potrebno ih je prevazići, odustati od otežavajućih misli.

Ali za ovo treba biti hrabar, ne plašiti se promena. Svaki čovek ima krila, ali nemaju svi dovoljno snage da ih rašire i polete. Mnoge deli samo jedan korak od toga na šta se stvarno treba usredsrediti. Ali, da bi napravili ovaj korak, neophodno je zaustaviti se i razumeti šta vas tačno sprečava da budete srećni. Glavni uzrok nespokojstva i depresije su misli o mnogim beskorisnim, nepotrebnim stvarima.

Razumna analiza sopstvenih misli, koja dovodi do odbacivanja viška, samo je prvi korak. To treba sistematski raditi tokom celog dana.

Foto: Shutterstock

Evo 20 stvari od kojih treba odustati.

1. Vezanosti za stvari, naročito privremene. Ne možete biti ponosni na sticanje stvari koje će vremenom nestati, bolje je zahvaliti se "višim silama" koje su vam dale te trenutke. Nemojte se vezati za stvari.

2. Prestati da se osećate krivim. Takve misli treba izbegavati pre svega, one provociraju negativnost.

3. Samokritika - stalna analiza dejstava, samokopanje prouzrokuje emocionalno lišavanje. Sklonost ka samobičevanju će dovesti do neophodnosti žaljenja sebe i mentalne agonije.

4. Odustati od predrasuda - predrasude su ozbiljna psihološka barijera. One su glavni razlog za pojavu nezadovoljstva, uvređenosti, ozbiljne su pretnje za odnose.

5. Odustati od negativnog razmišljanja. Ono blokira pozitivne misli, stvara negativno mišljenje o svim događajima, pojavama, postaje izvor svih problema.

6. Treba naučiti izbegavati impulsivno mišljenje i usredsrediti se na korisnost, efektivnost dugoročnih odnosa. Ovo se ne odnosi samo na ličnu, već i na poslovnu sferu.
 
​7. Odustati od težnje za odobravanje drugih. Ovakav stav ubija inicijativu, kretanje napred, formira kompleks inferiornosti, čini da se osećate beznačajno.

8. Ne držati uvređenost u sebi. Ovo je pogubna navika za psihu, koja negativno utiče na finansijsko blagostanje i zdravlje. Naučnici su dokazali direktnu vezu između psiholoških problema i pojavljivanja mnogih bolesti.

9. Odustati od ograničavajućih uvjerenja. Uz njihovu pomoć, čovek stvara barijere za sebe, nameće zabrane. Kako biste se rešili toga, svaku situaciju treba posmatrati sa različitih strana, kako biste našli ne samo negativne, već i pozitivne momente.

10. Prestati odlagati poslove za sutra ili za kasnije. Ne treba odlagati rešenja problema i zadataka. To primorava da posumnjate u svoje sposobnosti i to je uzaludni gubitak vremena.

Foto: Shutterstock

11. Odustati od zabrinjavajućih misli. One dolaze iz dubine svesti, izazvane su strahovima koji se nalaze duboko. Kako bi se neutralisale, treba se usmeriti na nešto dobro, pozitivno misliti.

12. Ne padati pod uticaj emocija. Često osećanja blokiraju razum čoveka, stvaraju vakuum. Racionalno rešenje je prevazilaženje tih problema, brzo vraćanje kontrole razuma nad osećajima.

13. Osloboditi se negativnih sećanja. Negativno iskustvo treba daleko odbaciti, u suprotnom ono paralizuje, nanosi ozbiljnu štetu.

14. Osloboditi se nepotrebnih stvari. Treba ovladati umećem odbacivanja nepotrebnih stvari, uključujući i ljudi. Neka beskorisne stvari odu. Ovde fraza "beskorisno" objašnjava sve.

15. Osloboditi se lošeg društva. Mudra poslovica kaže: "Reci mi ko je tvoj prijatelj i reći ću ti ko si ti." Kao što trulo voće u korpi može pokvariti sve plodove, tako i loše društvo negativno utiče na ljude. To nije pravo prijateljstvo, već samo iluzija. Čovek treba da ceni različite odnose i bira prijatelje razumno. Moramo napustiti ljude koji imaju negativan uticaj, bezobzirno ih izbaciti iz svog života.

16. Otpustiti prošlost, naučiti da se zaboravi loše iskustvo, izvlačeći korisne lekcije iz prošlih grešaka i neuspeha.

17. Osloboditi se uloge ili lika. Identifikujući sebe sa ovim ili onim modelom ponašanja, na neki način, čovek ograničava sebe i gubi svoj identitet. Kao rezultat toga, utelovljen je u neprirodan karakter. Najbolje je izaći iz ove uloge što je pre moguće.

​18. Ne uzimati stvari suviše blisko srcu. Ovo negativno utiče na mišljenje i blagostanje, ubija sve inicijative i dobre početke.

19. Ne potčinjavati život toku vremena. Brojanje svake sekunde nagomilava stres, čini ljude robovima, taocima vremena. To uništava istinsku slobodu. Poštujte vreme, ali ne brojte sekunde.

20. Odustati od beskorisnih navika, one odvraćaju, smanjuju produktivnost, ometaju realizaciju planova, stoga bi trebale zauvek biti zaboravljene, zakopane bez žaljenja.

Ovo su neki od najvažnijih faktora, mentalnih barijera koje imaju ozbiljan uticaj na život čoveka. Treba ih odbaciti da biste ostvarili preokret. Ovaj proces se može nazvati mentalnom disciplinom. Svet podržava one koji uče da se oslobode tih veštačkih barijera.

Ostavi komentar