10 psiholoških trikova kojima možete biti izmanipulisani

10 psiholoških trikova kojima možete biti izmanipulisani

Donosimo vam moćne psihološke trikove koji će vam pomoći da prepoznate kada neko pokušava da manipuliše vama ili da vas prevari...

Svako od nas ponekad se nađe u situaciji koju teško može da kontroliše. Pod ovim ne podrazumevamo situacije koje utiču na izliv emocija, već kada se neko "uvuče" u naš mozak i poigrava sa našom psihom.

Donosimo vam moćne psihološke trikove koji će vam pomoći da prepoznate kada neko pokušava da manipuliše vama ili da vas prevari. Jednom kada ih naučite moći ćete da izbegnete razne zamke.

1. Neproduktivni argumenti

Prema istraživanju, ishod 60% situacija će biti pozitivan ako koristite reči "zato što, jer, iz tog razloga". Razlog je to što ove reči zvuče razumno i zbog toga će se sagovornik češće saglasiti sa vama. Bitno je da dobro slušate reči koje idu nakon toga, kako ne biste pristali na nešto što ne želite.

2. Gebelsov metod

Svaki oglas je dobar primer za to. Ne dozvolite da manipulišu vama i da vam kažu da niste doboljno dobri.

3. Prethodni dogovor

Ponekada nemamo vremena da posmatramo događaj iz svih uglova i zato uradimo nešto nenormalno. Zapamtite da u svakoj situaciji možete da kažete ne ili da nađete neki kompromis. Tada, sagovornik može upotrebiti rečenice poput "Obećao si mi da ćes da pomogneš", ili "Mislio sam da mogu da se oslonim na tebe". Ne pristajte na nešto što ne želite samo zbog krivice!

4. Metoda fragmentacije

Poenta je da ne otkrivate sve činjenice o svom životu, već samo one koje želite. Mada, posebna činjenica izvučena iz konteksta neće stvoriti kompletnu sliku. Na primer, manikir vas je slučajno povredio, jer ste pomerili ruku i zbog toga ćete napustiti salon sa lošim iskustvom i mišljenjem, iako to ne znači da su ceo salon i osoblje loši.

5. Nesvakidašnji rečnik

Kada koristimo specifičnu terminologiju, time namerno smanjujemo intelektualni status našeg sagovornika. On se može osećati nelagodno, jer će imati osećaj da je nesposoban i da ne može da vas prati u razgovoru. Kako biste smanjili ovu neprijatnost, citirajte poznate ljude.

Ovo će vam pomoći da usmerite konverzaciju kako vi želite.

6. Tehnika "vrata u lice"

Ako kod nekoga izazovate osećanje krivice lakše čete dobiti ono što želite Ako prvo iznesete veći zahtev koji neko odbije, lakše će prihvatiti manju uslugu koja vam je zapravo i potrebna, jer će mu se činiti razumnijom. Pored toga, ovo će ljude naterati da se osećaju obaveznim da vam pomognu. U ovom slučaju zapamtite da kada vam neko učini uslugu, dovoljno je hvala. Ne morate da vratite svako dobro delo koje je učinjeno za vas.

7. Ne mislite. Verujte! 

Svi oni koje žele da vuku konce žele da eliminisu "žrtvinu" svest i liše je sposobnosti da formira logično mišljenje i tako nametne svoje besmislene ideje. Vi mislite da donosite svoje odluke,ali to je samo iluzija. Da biste ovo izbegli, stanite i razmislite koje su posledice ako ne uradite to što vam je rečeno. Nije dobro kada ne zadovoljavate svoje potrebe, ali to ne važi i za one nametnute.

8. Stereotipi

Lav Tolstoj je napisao: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način!" Kada se služimo stereotipima, nesvesno ih projektujemo na naš život. Ovo može biti izazvano potrebom da osetimo da smo u zajednici sa drugima. Sledeći put kada poželite da budete kao neko drugi, zapamtite odakle ta potreba proizilazi.

9. Mešanje činjenica i mišljenja

Osnovni cilj manipulatora je da stvori iluziju određenim činjenicama kako ne biste primetili da pokušava da vas navede na put koji on želi. Na primer, ako nekoga želite da otpustite prvo ćete mu pokazati da je dobar radnik. Otpuštate nekoga samo ako ne radi dobro. Dakle, ne verujte u to.

Svoje radne sposobnosti procenjujte odvojeno od toga.

10. Senzacionalizam

Potreba da budemo deo zajednice nam je osnovna urođena potreba. Sajtovi za rezervisanje hotela često to koriste protiv nas. Kada nude svoje usluge, uz mogućnost rezervacije najčešće viđate: još jedna soba je dostupna, ista soba je upravo rezervisana, dvoje ljudi upravo gleda ovaj oglas itd. U 90% slučajeva ovo je laž.

Sad znate osnovne trikove za manipulaciju i kako da ih izbegnete. Bez obzira na to koji su vaši planovi za budućnost, možete da birate da li ćete to postići sami ili uz pomoć trikova. Kada dobro razmislite, mnogo bolje ćete se osećati ako se ne igrate sa nečijim osećanjima pomoću trikova. 

Zatvoreno za komentare.