Razgibajte vijuge - ovo su 4 proste vežbe za jačanje mozga

Razgibajte vijuge – ovo su 4 proste vežbe za jačanje mozga

Saznajte kako jednostavne aktivnosti mogu poboljšati vaše mentalno zdravlje. Ovo su 4 proste vežbe za jačanje mozga!

Foto: Pixabay

Da li ste znali da, kao što vašem telu treba dobar trening, tako treba i vašem mozgu? Mnoge moždane aktivnosti obećavaju da će vam izoštriti razmišljanje i čak vas učiniti pametnijim.

Iako neke možda neće učiniti čuda za vaš mozak, mnoge studije neureonauke pokazuju da određene vrste aktivnosti, pored određenih namirnica, mogu učiniti čuda za njegovo zdravlje.

Vežbe za jačanje mozga:

1. Naučite nove stvari

Učenje novih veština može zahtevati posvećenost i vreme, ali nudi značajne prednosti.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Science, starije odrasle osobe koje su učile nove veštine, kao što su digitalna fotografija i šivenje, pokazale su poboljšano pamćenje u odnosu na one koje su se bavile slobodnim aktivnostima poput gledanja filmova. Bolje pamćenje bilo je primetno i godinu dana kasnije.

Da li ste razmišljali o učenju novog jezika, sviranju instrumenta ili istraživanju novog hobija? Ove aktivnosti ne samo da vas izazivaju intelektualno, već i kontinuirano unapređuju vaše veštine, donoseći sve pogodnosti vašem mozgu.

2. Družite se više

Istraživanja pokazuju da društveno aktivni ljudi imaju manje problema s pamćenjem u poređenju sa onima koji provode vreme sami. Socijalna interakcija podstiče plastičnost mozga, što je ključno za zdravu funkciju mozga tokom starenja. Družite se da biste poboljšali svoje pamćenje i emocionalno blagostanje.

3. Koristite nedominantnu ruku

Korišćenje nedominantne ruke može poboljšati snagu vašeg mozga. U svojoj knjizi "Keep Your Brain Alive: 83 Neurobic Exercises to Help Prevent Memory Loss and Increase Mental Fitness", neurobiolog Lorens Kac predlaže da koristite svoju nedominantnu ruku za aktivnosti kao što su jelo ili pisanje.

Iako može biti izazovno, ova vežba može povećati moždanu aktivnost i mentalnu agilnost.

4. Počnite da trčite

Fizičko vežbanje, kao što je trčanje, može poboljšati fokus, sposobnosti razmišljanja i kognitivnu funkciju. Studija istraživača sa Univerziteta u Arizoni, objavljena u "Frontiers in Human Neuroscience", pokazala je da mozak trkača ima veću aktivnost u oblastima povezanim s kognitivnim funkcijama u poređenju sa onima koji ne vežbaju.

Davanje mozgu dobrog treninga s pametnim vežbama nije samo način da budete oštri ili ispred drugih na poslu. Radi se o obogaćivanju vašeg života. Svakodnevnim izazivanjem uma ne samo da poboljšavate pamćenje i veštine rešavanja problema, već i postavljate temelje za angažovaniji i ispunjeniji život.

Izvor: 24sedam

Zatvoreno za komentare.