Razgovarate sami sa sobom? Da li treba da se zabrinete?

Razgovarate sami sa sobom? Da li treba da se zabrinete?

Istraživanje jedne grupe naučnika je pokazalo da razgovor sa samim sobom ne samo da vam pomaže da centralizujete ono o čemu mislite već vam putem slike koju sami kreirate poboljšava nastup tokom intervjua ili nekog važnog sastanka inspirišući vas.

Foto: Shutterstock

Jednom rečju, razgovor sa samim sobom je dobar, jer doprinosi razvoju samokontole. Takođe se oslikava na najbolji mogući način odluke koje donosite. Razgovarajući sami sa sobom doprinosite svom emotivnom stanju. Nije začuđujuće što vežbe i tehnike psihoterapije obuhvataju upravo i intervju sa samim sobom, i to naglas.

 Photo: Pixabay

Kada razgovor sa samim sobom nije dobar?

Dešava se da razgovor sa samim sobom ukazuje na to da se nalazite u stresnom periodu života ili da imate brige koje mogu pruzrokovati unutrašnje teškoće.

Foto: Shutterstock

U ovom slučaju putem redovnih razgovora sa samim sobom pružate sebi sigurnost. Ukoliko su u pitanju veće brige ili stres onda su i razgovori sami sa sobom češće prisutni. Kod ozbilnijih slučajeva to može dovesti i do šizofrenije.

Kako se ponašati? Da li treba biti zabrinut?

Najlogičnije rešenje u ovom slučaju jeste da se obratite psihoterapeutu. Nekoliko seansi za suzbijanje stresa, briga ili straha može sprečiti mnoge negativne posledice.

Zatvoreno za komentare.