Šta se dešava sa vašim mozgom ako radite na odmoru?

Šta se dešava sa vašim mozgom ako radite na odmoru?

Teško je da odolite iskušenju da ne proveravate mejl ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru. Ali, kako pokazuju istraživanja, ako provedete i sat vremena dnevno radeći nešto za posao dok ste na odmoru, imaćete 43 odsto više šanse da ne zapamtite taj odmor.

Foto: Pexels

"Nešto što se pamti zahteva dve stvari", kaže psiholog, profesor sa Teksas Univerziteta, i vodeći istraživač studije, Arm Markman. "Prva je uključivanje, energija koju ulažete, a druga je osobenost, nešto što odstupa od normalnog, uobičajenog. Razlog zašto ne pamtite šta ste imali za ručak, jeste što ručate svakog dana, i imate otprilike istu rutinu oko obeda."

Kada ne uživate u svom odmoru i kada radite nešto za posao, teže ćete pamtiti taj odmor. Niste prisutni, i radite nešto što i svakog drugog "običnog" dana.

Foto: Pexels

Zašto je toliko teško isključiti se

Ironično, često sanjarimo o tome kada ćemo na odmor, da bismo na odmoru teško odolevali iskušenju da ne ulazimo u mejlove ili da ne proveravamo šta se dešava na poslu.

Foto: Pixabay

To je zato što često definišemo sebe onime što radimo. Posao nosimo svuda sa sobom, a sada je lakše nego ikada pre jer imamo naprednu tehnologiju. "Ako se ne dinstancirate od posla, održavate taj ciklus stresa", kaže Markman.

Ograničite tehnologiju

Ako morate da budete uključeni, ponesite telefon ali ne i laptop, tako bar savetuje Markman. "Oni koji koriste laptop na odmoru imaju više problema da se sete odmora nego oni koji koriste pametne telefone", kaže on.

Foto: Pexels

"Laptopovi su opasni jer oni prosto mame na posao. Uključite se da samo proverite mejlove, a onda započnete dugu mejl prepisku ili ulazite na sasvim nešto deseto vezano za posao. Sa laptopom se radi lako, a kada nešto možete lako da uradite onda radite više", kaže Markman, i dodaje da je telefon drugačiji. "Nezgodnije je pisati duge mejlove preko telefona."

Koristite tehnologiju kako treba – vama u korist

Sigurni ste videli one ljude koji beleže svaki trenutak odmora, to je naravno loše. "Na taj način sebe 'otcepljujete' od odmora."

Foto: Pexels

"Kada toliko koristite svoj telefon, niste uključeni u okruženje. Postoji razlika između toga da kada je nešto lepo,vi vidite, divite se, a zatim uslikate to, i kada hodate i gledate sve preko ekrana."

Zatvoreno za komentare.