Stiven Hoking je imao najbolji savet za ljude sklone depresiji

Stiven Hoking je imao najbolji savet za ljude sklone depresiji

Slavni fizičar Stiven Hoking je jednom prilikom govorio o depresiji na Kraljevskom institutu u Londonu. Naučnik je na godišnjem okupljanju predavača povukao poetičnu paralelu između depresije i crnih rupa.

 Foto: Instagram/Screenshot

"Poruka ove lekcije jeste da crne rupe nisu tako crne kao što deluju. Nisu večni zatvori, kao što nam se nekada činilo", rekao je.

"Stvari takođe mogu izaći iz crnih rupa, možda čak i da preko njih pređu u neki drugi univerzum. Tako da, ako imate osećaj kao da se nalazite u crnoj rupi – ne odustajte. Uvek postoji izlaz", dodao je.

Hoking se takođe osvrnuo na progresivnu neuromotoričku bolest koja mu je dijagnostifikovana 1963. godine, a koja onesposobljuje i ograničava kretanje i govor.

"Iako sam imao tu nesreću da dobijem ovu bolest, imao sam ogromnu sreću da dobijem sve ostalo. Imam sreće što se bavim teorijskom fizikom u ovako zanimljiva vremena – to je jedno od područja u kojoj moj invaliditet nikada nije predstavljao ozbiljan hendikep", rekao je Hoking.

"Takođe je važno pustiti ljutnju, koliko god vam se činilo da je život težak. Ako ne možete da se smejete sebi i životu, onda gubite svaku nadu", zaključio je Hoking.