Da li znate da razlikujete svoj strah od intuicije?

Da li znate da razlikujete svoj strah od intuicije?

Strah i intuicija su dva potpuno različita stanja uma i tela. Kad shvatite kako izgleda zaista intuitivno stanje, odmah ćete moći da uočite i razliku.

Foto: Shutterstock

Kako razlikovati strah i intuiciju?

Intuicija dolazi iz smirenog i promišljenog stanja koje nije emocionalno i stoga je objektivno prema energiji ili porukama. Imati poverenja u svoju intuiciju proces je samospoznaje.

Strah je vrišteća, vibrirajuća, neuravnotežena sila zbog koje smo nervozni, a srce nam nekontrolisano lupa. 

Mnogi u skloni da pomešaju intuiciju sa strahom kada pokušavaju da dobiju odgovore na nešto o čemu su već pod stresom. Ali kad ste već u stresu zbog nekog problema, taj strah ćete projektovati na sve ostalo oko sebe.

Recimo da ne znate hoće li vam biti obnovljen ugovor o radu. Ovo je vrlo stresna situacija. 

Vaš život zavisi o poslu, posao zavisi o odnosu koji imate s šefom - tako da ste, razumno, uplašeni. Hodate unaokolo razmišljajući gotovo 24/7 sviđate li se svom šefu ili ne.

Hoće li vas zadržati na temelju vašeg radnog učinka? Favorizuje li novu osobu jer je mlađa, čak i ako je manje kvalifikovana?

Ne možete prestati da razmišljate o tome. Osećate se uplašeno i treba vam odgovor ili rešenje da biste se ponovo osećali sigurno. Tada usred te brige u svojoj glavi 'vidite' nekog novog kako sedi za vašim stolom i sigurni ste da će vas zameniti.

Foto: Shutterstock

Vaša brzina otkucaja srca raste još više i potpuno verujete da ste u pravu.

To verovatno nije istinska intuicija. Previše ste sami sebe uvukli u vrtlog straha i nerealnih procena pa je veoma teško ostati objektivan. 

Kako razaznati šta je intuicija, a šta strah?

To znate po svom umu i telu. Znate po emocijama koje dolazi s tim.

Precizna intuicija izgledaće više ovako: Na primer, perete veš i razmišljate šta ćete napraviti za večeru. Dođe vam zamisao osobe koja sedi za vašim stolom na poslu. Možete je opisati do najmanjeg detalja. Kada vidite tu osobu nemate nikakvih emocija.

Ta misao je prošla i nastavljate prati robu. Deset sati kasnije imate istu zamisao tokom vožnje do apoteke. Još uvek nema emocionalne reakcije, samo je veća znatiželja. To je intuicija. Sada možete još detaljnije opisati osobu koju ste videli.

Možete početi da shvatate ko je i zašto je tamo. Moguće da ste u pravu - neko sedi za vašim stolom. Ali vizija ne znači da ćete dobiti otkaz.

Foto: Shutterstock

Prava intuicija dolazi kada nismo fokusirani na osobu ili problem. To je žudnja.

Strah i nervoza uzrokuju opsednutost, izbegavanje i preuveličavanje. Intuicija dolazi iz smirene, odmaknute pažljivosti. To je nijansirano, jasno i suptilno.

Ako niste sigurni  možete li da verujete sebi, proverite otkucaje srca, smirite dah i budite iskreni. Tačne intuitivne informacije neće izazvati više anksioznosti. 

Da bismo čuli i uvažavali svoje intuitivne smjernice, trebamo da se pozabavimo korenima svog straha i nervoze kako bismo došli do prave i valjane intuicije, piše MBG.