Tamna strana empatije o kojoj niko ne govori

Tamna strana empatije o kojoj niko ne govori

​Tamna strana empatije je nešto o čemu se retko kada govori. Ipak, ona postoji i može da otruje život empatama. Evo i kako.

Foto: Shutterstock

Empatija - je sposobnost da čovek postavi sebe na mesto druge osobe i razume njene misli i osećanja. Empata je osoba koja ima sposobnost da rezonira na različitim nivoima sa drugim ljudima; zahvaljujući tome može tačno da oseti njihovo emocionalno stanje.

Još uvek je nepoznato kako se ova sposobnost razvila kod empata, ali mnogi veruju da je urođena i da se prenosi preko DNK.

Kako to funkcioniše? Sve u svetu je u rezonanci sa energijom. Veruje se da su empate u stanju da osete promene koje se dešavaju u energiji oko njih.

Po pravilu, empate se doživljavaju kao ljudi, koji nisu ravnodušni prema osećanjima drugih; to su odgovorne, brižne, osetljive i milosrdne duše. Zbog toga, sigurno ćete biti iznenađeni kada saznate da empate imaju i tamnu stranu.

Mnogi ljudi očekuju od empata podršku i instrukcije. To takođe znači da empata vidi u svetu mnogo više stvari nego mi. To može da izazove probleme u različitim oblastima njihovog života.

Foto: Shutterstock

Tamna strana empatije

Oni ne mogu da upravljaju svojim emocijama

Možda mislite da empata pošto je dobro upućen u emocije zbog toga lako može da se nosi sa svojim emocijama. Međutim, istina je da se empata stalno bori da drži svoje emocije pod kontrolom. Oni toliko jasno osećaju tuđe emocije, naročito tugu, da ponekad mogu pod njihovim uticajem da padnu u depresiju.

Njima je teško da razlikuju svoje emocije od emocija drugih ljudi, i da nađu empate sa kojima bi mogli da podele svoje misli.

Susret sa negativnom energijom dovodi ih do iscrpljenosti

​Empate su primorani da imaju posla sa ogromnom količinom informacija zbog svoje osetljivosti na energije. S obzirom na to, oni mogu da se osećaju depresivno i izuzetno umorno kada pokušavaju da shvate šta se dešava.

Posebno su osetljivi na negativnu energiju, i ona ih veoma frustrira. Kada je sve što mogu da osete - negativno, oni se brzo umaraju.

​Njih iskorišćavaju

Pošto su empate duše koje veruju, koji uvek veruju u dobrotu, njih često koriste manje savesni ljudi. Empate su po prirodi velikodušni i dobri. Time mogu privući one koji samo uzimaju ne davajući ništa zauzvrat.

Kada empata sazna da je bio obmanut, on može pasti u duboku depresiju.

Foto: Shutterstock

Oni zanemaruju sebe

Pošto empate vole da daju drugima, više nego da dobijaju, često zanemaruju sopstveno blagostanje, uključujući i stanje uma i tela. Empate se veoma umore od stresa i preživljavanja, tako da lako mogu zaboraviti da se brinu o sebi.

Teško im je da se zaljube

Pošto su empate previše osetljive na nasilje u svetu, veoma im je teško da u potpunosti veruju nekome. Oni ne otkrivaju svoje srce, jer se plaše da će ih povrediti.

Ne mogu da dozvole sebi da se ozbiljno zaljube, jer misle da ne mogu da se nose sa velikim strastima.

Često im se čini da nose teško breme

​Empate su nesebični ljudi, na koje se svakodnevno obruši velika količina senzorskih informacija. Oni misle da moraju da pomognu ljudima, ali to je veliki teret, jer ne mogu pomoći svima koje sreću na svom putu.

Ipak, bez obzira koliko da im je teško, oni će se ipak truditi da rešavaju tuđe probleme, kako ne bi dozvoli čoveku da padne.

​Zaključak

Empate moraju da shvate da ne mogu da reše sve probleme u svetu. Da ne bi tamna strana empatije zavladala njihovim životima, oni moraju da prestanu da daju svoju energiju svima koje susreću na svom putu, piše Bebamur.

Zatvoreno za komentare.