Ako verujete u slučajnosti, posle ovoga ćete promeniti mišljenje!

Ako verujete u slučajnosti, posle ovoga ćete promeniti mišljenje!

Sigurno vam se već dešavalo da razmišljate o određenoj osobi koju dugo niste videli ni čuli, a onda sasvim slučajno naiđete na nju. Nameravate da pozovete nekoga i ta osoba vam se javlja. Dok tragate za nekim rešenjem, neočekivano dobijete odgovor, uputstvo ili pomoć na stranici knjige koju ste upravo otvorili ili kroz neobavezan razgovor sa nekim.

Da li slučajnosti postoje ili se ništa na ovom svetu ne dešava slučajno objašnjava Maja Mandić Marković, psiholog.

"Svest je kao blještava svetiljka koju drži usmerena namera potpomognuta mnogobrojnim svesnim i nesvesnim procesima koji se odvijaju unutar nas. Na primer, ako razmišljamo o tome kako da popravimo svoju fizičku kondiciju, odjednom ćemo početi da primećujemo ljude koji trče, prodavnice sportske opreme, flajere za teretane, fitnes centre, koji su nam svaki dan bili pred očima, a ranije ih nismo primećivali. Naša podsvest uzima ozbiljno našu nameru i otvara nam puteve i mogućnosti koji su sa njom povezani."

Primeri sinhroniciteta su svuda oko nas, a njihovo prepoznavanje je povezano sa našom spremnošću da koristimo svoju intuiciju.

"Svi imamo kapacitet za intuitivno reagovanje i spoznaju, samo kod većine preovladava nesigurnost, strah ili blokiranost u pogledu ove vrste informacija. Intuitivne informacije dolaze iz kolektivnog ili transpersonalnog nesvesnog i dobro je uzeti ih u obzir kao i druge objektivne ili racionalne podatke - smatra naša sagovornica."

Sinhronicitet, termin koji potiče od Karla Gustava Junga, tvorca analitičke psihologije, naziva se i akauzalna povezanost što znači da su različiti događaji povezani po smislu, ali ne i uzročno posledično.

"Dok sam studirala, primetila sam da kada krenem iz stana na ispit, dok se spuštam sa 12. sprata do prizemlja, ako me neko zaustavi i uđe u lift, dobijam najvišu ocenu. To je bio nepogrešiv znak. Znači, kada bih krenula da polažem ispit, to nije imalo nikakve veze sa komšijom koji je krenuo na pijacu i ušao u lift, ali kada smo zajedno, uvek je bio znak da ću dobiti desetku", kaže Maja Mandić.

Sinhroniciteti su znakovi koji nam saopštavaju da obratimo pažnju na nešto ili nam daju potvrdu da smo na dobrom putu, samo je važno da naučimo da ih pravilno tumačimo. Sa druge strane, upozorava naš psiholog, vrlo je teško povući granicu između sinhroniciteta i nepotrebnog sujeverja.

"Ponekad zaista ne znamo da li su, na primer, negativni znakovi, upozorenje da se zaustavimo ili blokade koje je potrebno da prevaziđemo da bismo postigli uspeh i ostvarili cilj kome težimo. Ono što možemo je da obratimo pažnju na slučajne situacije koje prate naše akcije i da promislimo o njima. Jedna moja poznanica je htela da sklopi posao za svoju firmu. Dok se spremala na prvi sastanak, povredila je prste na vrata od kola. Drugi put, pre susreta, imala je sudar, a pre zaključivanja ugovora, poplavu u kuhinji. Ispostavilo se da je taj posao bio više nego katastrofa iz koje je teškom mukom izašla", kaže Maja.

Kao jednu od potvrda i ilustracije principa sinhroniciteta, naša sagovornica navodi i Ji Đing, kinesku "Knjigu promena".

"Odgovori u Ji Đingu se dobijaju korišćenjem štapića ili mnogo češće, bacanjem tri novčića šest puta. Dok to radi, osoba je koncentrisana na svoje pitanje. Iz toga se izvodi šest isprekidanih ili punih linija koje upućuju na jedan od 64 heksagrama "Knjige promena" koja sadrži odgovor. Ovaj način divinacije, kao i većina drugih, bazira se na intuiciji i akauzalnom povezivanju. U osnovi toga stoji ideja da ako neki sistem proricanja sadrži sve moguće arhetipske situacije (univerzalne situacije koje mogu da se dogode ljudima), on će neuzročnom vezom ukazati na prirodu ili rešenje pitanja koje je postavljeno."

Zatvoreno za komentare.