Vodič za roditelje: Kako da vaše dete nauči da veruje u sebe?

Vodič za roditelje: Kako da vaše dete nauči da veruje u sebe?

Samo dete koje se oseća vredno i poštovano izrasta u samopouzdanu i odgovornu osobu. U procesu vaspitavanja roditelji često zaborave elementarne postulate roditeljstva, na čijem je vrhu potreba da se dete oseća vredno i poštovano. 

Foto: Shutterstock

Evo šta nikada ne bi trebalo da gubite iz vida ako želite da vaše dete oseti da vredi i odraste u osobu koja se neće skrivati pred ljudima i problemima.

Provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom

Kada vidi da nastojite da uvek nađete vremena za njega i da mu u razgovoru ili igri posvećujete punu pažnju, dete će se osetiti vredno, a pritom će i bliskost među vama postajati sve snažnija. Tokom vremena koje provodite zajedno, potrudite se da što više razgovarate.

Foto: Shutterstock

Ne insistirajte na drugarskom odnosu, ali pokažite interesovanje, usudite se da govorite i o sebi, potražite savet. Prilikom vaspitnih razgovora izbegavajte retorička pitanja, koja mlađu decu zbunjuju, a postavljajte što više otvorenih pitanja (koja počinju sa ko, šta, gde, itd.).

Foto: Pexels

Poštovanje prema detetu pokazaćete i time što nećete žuriti da umesto njega odgovorite na pitanje koje ste mu postavili vi, ili neka treća osoba, već ćete mu dati dovoljno prostora i vremena da samo iskaže svoj stav.

Nastojte da na jasan, nedvosmislen način (po)kažete detetu da ga volite

Rečima, dodirom ili gestovima, svejedno, ali potrudite se da vaše dete u svakom trenutku bude sigurno da ga volite. Ni u kakvom strogom procesu vaspitavanja nemojte dozvoliti sebi da kaznu ili ljutnju dovodite u vezu sa ljubavlju.

Foto: Shutterstock

Takođe, pazite da dete ne pomisli da ga volite samo u trenucima kada ste zbog nekog posebnog uspeha ili poslušnosti ponosni na njega, već i u danima u kojima se ništa posebno nije dogodilo. Kada napravi grešku, nikada nemojte govoriti da je dete loše, već akcenat stavite na loše ponašanje, koje treba promeniti ili izbegavati.

Foto: Shutterstock

Pokažite da poštujete sposobnosti svog deteta

Kada poželi i nauči neku novu veštinu (obuvanje, vezivanje pertli, zakopčavanje jakne), nemojte je vi raditi umesto njega. Ako previše njegovih poslova zaštitnički preuzimate na sebe, postoji opasnost da u detetu dugoročno razvijete svest o sebi kao nemoćnom i nesposobnom biću. 

Foto: Shutterstock

Bodrite dete da shvati da je u redu pogrešiti i da uči na svojim greškama

Sa ovim je povezano i dozvoljavanje detetu da bira. Naime, i životi odraslih satkani su od izbora, a ljudi se najčešće boje da ih naprave, bojeći se, u stvari – grešaka. Nemojte pretrpavati dete izborima. Dovoljan je izbor između 2-3 opcije. 

Foto: Shutterstock

Učite, takođe, svoje dete, da prihvati odgovornost za svoje odluke i izbore, ali da je sasvim u redu pokušati, pogrešiti, pasti – i obavezno – ustati!

Zatvoreno za komentare.