11 načina da učinite život boljim

11 načina da učinite život boljim

Ako hoćemo da budemo potpuno zdravi, nije dovoljno da vodimo računa samo o telesnom zdravlju - mentalno i duševno zdravlje su suštinski važni.

Foto: Pexels

Dobar način da održite mentalno i duhovno zdravlje je da svesno nastojite da u životu budete pozitivni, zadovoljni i srećni. Iako je to prevashodno stvar unutrašnjeg stava, evo šta vam može pomoći da taj stav razvijete i održite.

Evo nekoliko saveta kako da popravimo raspoloženje i živimo zadovoljnije i srećnije.

Naspavajte se dobro

Foto: Pexels

Svi iz iskustva znamo: kad smo neispavani, postajemo razdražljivi, naprasiti, sve nam smeta. Jedan od najednostavnijih načina sa smanjimo stres i osvežimo se jeste da se dobro naspavamo. Istraživanja su pokazala i da kratka dremka, kad smo umorni, može da poboljša raspoloženje, koncentraciju i produktivnost. 

Izađite napolje

Foto: Pexels

Izlet, putovanje, ili makar sama činjenica da smo izašli iz kuće može da doprinese da se opustimo i raspoložimo. Naučna istraživanja ukazuju da čist vazduh i boravak napolju doprinose da se osećamo zdravije i srećnije. Dakle, nađite vremena da prošetate u parku, kraj reke ili nekom drugom prijatnom mestu.

Budite fizički aktivni

Foto: Pexels

Vežbanje ne služi samo tome da nabildujemo mišiće, već značajno doprinosi dobrom raspoloženju i mentalnom zdravlju. Kad vežbate, smanjuje se nivo kortizola, "hormona stresa", a luče se endorfini, hormoni koji doprinose dobrom raspoloženju. Istraživanja su pokazala da fizičko vežbanje dobro deluje i protiv kratkoročne i dugoročne potištenosti. 

Slušajte prijatnu muziku

Foto: Pexels

Istraživanja su pokazala da postoji veza između muzike i raspoloženja. Ali, ta veza nije jednosmerna: muzika može i da poboljša i da pogorša naše raspoloženje. Dakle, ako želite da poboljšate raspoloženje i smanjite stres, slušajte finu klasiku, poput Mocarta, ili ambijentalnu i meditativnu muziku. Iako ne postoje precizna istraživanja o tome, ipak postoje indicije da rok muzika, hevi metal i slično ne utiču dobro na ljudsku psihu. 

Naučite nešto novo

Foto: Pexels

Učenje novih stvari, ili kad uradimo nešto što smo odavno želeli a nismo uradili dosad, daje nam osećaj dostignuća. Ovaj osećaj povećava samouvažavanje i čini nas srećnijim.  Pustite stvari da idu svojim tokom. Iako ponekad treba vremena i dosta životnog iskustva da naučimo da nam brige i gunđanje ne donose ništa dobro, kad jednom to naučimo, imaćemo mnogo manje stresa. Dakle, vredi se potruditi. 

Pišite o svojim iskustvima

Foto: Pexels

Ozbiljna naučna istraživanja su pokazala da nam zapisivanje svojih misli i osećanja, kakvi god oni bili, pozitivni ili negativni, pomaže da smanjimo stres i bolje se fokusiramo na zadatke koji nas čekaju. 

Mislite na pozitivne stvari

Foto: Pexels

Um misli ili na pozitivne ili na negativne stvari - trećeg nema. Ukoliko više uspemo da svoj um okupiramo pozitivnim mislima, ili obavljanjem korisnih stvari, utoliko manje negativnih misli ćemo imati. 

Pomozite drugima

Foto: Pexels

Kad uradimo nešto za druge, to ih čini srećnim, a što je interesantno, čini srećnim i nas. Nema veze i ako je to samo neka sitnica - ukoliko uspemo da navedemo druge ljude da se osmehnu. 

Budite zahvalni

Foto: Pexels

Nezadovoljstvo i nezahvalnost su glavni generatori loših osećanja. Ako svesno nastojimo da budemo zadovoljni i zahvalni za ono što imamo, makar to bile i male stvari, to je odličan način da podstaknemo dobra osećanja. 

Brinite o sebi

Foto: Pexels

Nemojte propuštati da se pobrinete o sebi na zadovoljavajući način i nikad nemojte svesno ili iz nemara ugrožavati svoje blagostanje i zdravlje. 

Jedite svakodnevno voće i povrće

Foto: Pexels

Možda mislite da to nema veze sa srećom, ali ima, pošto je obimno holandsko istraživanje pokazalo da su osobe koje jedu dosta voća i povrća u proseku srećnije od onih koji ih konzumiraju vrlo malo.

Zatvoreno za komentare.