Zašto žene uvek izaberu poznati put, a muškarci biraju prečicu?

Zašto žene uvek izaberu poznati put, a muškarci biraju prečicu?

Muškarci biraju prečicu jer imaju bolji osećaj za prostor, jedan je od najstarijih klišea koji naučnici širom sveta pokušavaju da potvrde ili opovrgnu.

Foto:Shutterstock

Najnovije studije otkrivaju da u zemljama u kojima postoji manje jednakosti među polovima u pogledu ekonomskih i političkih prilika, obrazovanja i zdravlja muškarci imaju bolje navigacijske veštine od žena.

Istraživači su sugerisali da su se ljudi bolje pokazali i u bogatijim zemljama jer su imali bolje standarde, ali i mogućnosti putovanja.

Foto:Shutterstock

Analitičari su otkrili da će muškarci češće krenuti prečicama da bi stigli do odredišta, dok bi žene verovatnije sledile naučene rute i lutale bi.

Suština je u tome da žene više obraćaju pažnju na detalje u prostoru, dok su muškarci mnogo konkretniji i oslanjaju se na procenu daljine, strane sveta i praktične savete.

Jedan od razloga za to leži u nasleđu prapredaka: muškarci su odlazili u lov i ribolov i više su upoznavali svet i prirodu oko sebe.

Pored toga, muškarci su bili zaduženi za odbranu i bili su primorani da se kreću po nepoznatim teritorijama.

Zbog toga se kod muškaraca razvio bolji osećaj za prostor.

Foto:Shutterstock

Za to vreme žene su brinule o deci i sakupljale razne biljke i plodove, ali samo u okolini mesta boravka.

Njihova uloga je u većini slučajeva ostala slična sve do današnjih dana.

Zbog toga su one razvile sposobnost opažanja, pamćenja upečatljivih detalja i otkrivanja razlika u sličnim sadržajima.

Naučna istraživanja su potvrdila da muškarci uglavnom koriste levu hemisferu mozga, koja je zadužena za matematičke probleme i logičko razmišljanje.

Ženama više vladaju emocije i one nemaju problem da ih pokažu, kao ni empatiju.

Naučno je utvrđeno i da žene imaju bolji nos za mirise, jer njihov mozak sadrži u proseku 43 odsto više ćelija i 50 odsto više neurona u delu zaduženom za mirise. Uz to, žene bolje razlikuju ukuse jer imaju više receptora na jeziku.

voznja-automobil-pojasFoto:Shutterstock

Muškarci imaju izraženiji osećaj za prostor, što im omogućava da se mnogo bolje snalaze na novim mestima i da bolje tumače mape.

Naučnici su otkrili da je deo mozga koji je zadužen za snalaženje u prostoru kod žena zadebljan, što im smanjuje veštine sagledavanja prostora.

Naučnici tvrde da nema razlike između prosečne inteligencije muškaraca i žena, samo što se i kod jednih i drugih ona drugačije izražava.

Jednostavno, tokom evolucije, naši mozgovi su se specijalizovali za različite obaveze i samim tim su se razvile različite sposobnosti.

Zatvoreno za komentare.