Kako se izboriti sa zimskom depresijom

Kako se izboriti sa zimskom depresijom

Promena godišnjeg doba i dolazak zime često može uzrokovati osećaj težine i razdražljivost. To je stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj, a oni koji pate od njega često imaju problema s ustajanjem u zimskim jutrima, pa osećaju simptome slične depresiji. Evo kako se izboriti protiv 'zimske depresije'.

Foto: Shutterstock

'Zimsku depresiju' isto tako često prate i nedostatak energije i smanjena želje za druženjem, pa čak i za seksom. Ljudi koji pate od takvog stanja zimi su lošije, a u proleće i leto bolje raspoloženi.

Hobiji će vam pomoći da skrenete misli. Pročitajte dobru knjigu, upišite časove plesa ili jednostavno izađite s prijateljima. Društvo će vam goditi pa ćete biti okupirani zabavnim stvarima.

Kako bi se rešili osećaja tegoba zimi, sledite četiri ključna saveta.

Foto: Shutterstock

1. Izađite kratko na vazduh nekoliko puta dnevno

Što više prirodnog svetla i svežeg vazduha - to bolje. Zimi često manjka vitamina D zbog nedostatka svetlosti. Provodite više vremena u prirodi, u parkovima i vrtovima. Svež vazduh će vam goditi kao i fizička aktivnost, pa za sunčanijih zimskih dana, umesto vežbanja u zatvorenim prostorima, radije prošetajte parkom.

2. Nemojte se prejedati 

U teškim zimskim danima pre ćete posegnuti za hranom, a posebno za slatkišima i grickalicama. Pripazite na količinu i vrstu hrane. Nakon prejedanja možete samo da se osećate lošije i pritom se udebljati, a s tim nećete pridoneti osećaju sreće. Radije jedite uravnoteženo i vežbajte.

Ako poželite slatko, priuštite manju dozu. Podići će vam raspoloženje, a nećete preterati.

Foto: Shutterstock

3. Vežbajte i radite u vrtu

Smatra se da znojenje ima delotvoran učinak protiv osećaja tegobe i lošeg raspoloženja. Posebno ako to radite u prirodi. Ako imate mogućnosti, okopavajte baštu i radite poslove vezane uz baštovanstvo.  

4. Uključite se i družite

Hobiji će vam pomoći da skrenete misli na nešto pozitivno. Pročitajte dobru knjigu, upišite čas plesa ili jednostavno izađite s prijateljima. Društvo će vam goditi pa ćete biti okupirani zabavnim stvarima. Opustite se i organizujte mali izlet s društvom ili porodicom.

Ostavi komentar