Najčešći razlozi zbog kojih se mladi osećaju nesrećno

Najčešći razlozi zbog kojih se mladi osećaju nesrećno

Sve više mladih i tinejdžera se oseća nesrećno, depresivno i potpuno tužno. Prema najnovijim istraživanjima, došlo je do drastičnog porasta poremećaja raspoloženja i psiholoških problema kod današnjih tinejdžera i mladih. Zbog čega se mladi osećaju nesrećno?

Foto: Shutterstock

Američki psiholog Džin Tvindž sa svojim kolegama sa smera za psihologiju Univerziteta San Dijego proučavala je i analizirala podatke iz Nacionalnog istraživanja o upotrebi droga i otkrila zastrašujuće podatke.

Naime, otkrila je da je porast poremećaja raspoloženja porastao za čak 52 posto, gde preovladavaju depresivne misli i mladi (od 12 do 17 godina) koji razmišljaju o samoubistvu, te porast od 63 odsto među mladim odraslim osobama (starosti od 18 do 25 godina).

Foto: Shutterstock

Razlozi za tugu

Džin Tvindž i njene kolege tvrde da su za to kriva dva moderna faktora: rast elektronske komunikacije i smanjenje trajanja spavanja.

Društveni mediji i digitalni svet utiču na mlade ljude više nego što inače mislimo. Količina direktne, usmene komunikacije već je dostigla minimum, a deca svoje slobodno vreme najčešće provode razgovarajući s prijateljima putem interneta ili gledajući video-zapise sa Jutjuba, čiji bi sadržaj mogao da bude jedan od razloga poremećaja raspoloženja i osećaja tuge.

Budući da vreme provedeno na mreži leti brzo mladi se teško odvajaju od svojih pametnih uređaja, pa često zbog toga ne legnu na vreme na spavanje.

Dobro je poznata činjenica da dobar san pomaže telu da se napuni energijom, daje mu snagu da bolje obavlja intelektualne zadatke, kao i da se uopšte čovek oseća bolje.

Foto: Shutterstock

Kako im pomoći da izađu iz ovog stanja

U današnje vreme mnogo je teško dopreti do deteta, stoga bi roditeljima najbolje bilo da kontrolišu koliko im deca provode vremena na društvenim mrežama. Upotreba SmartWatcha može biti dobra opcija jer na taj način uvek možete kontrolisati decu i biti sigurni da nisu na internetu.

Praćenje mrežnih aktivnosti dece i vremena provedenog na internetu moglo bi pomoći u održavanju mentalnog zdravlja roditelja, kao i dece.

Srećom, većina pametnih telefona ima posebne opcije koje omogućuju roditeljima da ograniče vreme koje deca provode na njima, da prate sadržaj koji njihova deca gledaju i da kontrolišu ukupni pristup mrežnim aktivnostima. Takođe, postoji i mnogo aplikacija koje mogu da pomognu roditeljima i u tome.

Osim toga, roditelji treba da pronađu vreme za svoju decu te da im pokažu podršku, razumevanje i empatiju kad je to potrebno. Vrlo je moguće da deca nedostatak pažnje roditelja žele da nadomeste tako što ostaju duže na internetu.

Ostavi komentar