5 ranih simptoma raka grlića materice

5 ranih simptoma raka grlića materice

Rak grlića materice je drugi najčešći rak koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima se može sprečiti. Ako se otkrije u ranoj fazi velike su šanse da ga pacijentkinja preživi, zato je izuzetno važno da se što ranije otkriju simptomi raka grlića materice.

  

Jo's Cervical Cancer Trust, britansko udruženje koje radi na prevenciji raka grlića materice, objavilo je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest. 

1. Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića materice je neuobičajeno krvarenje (tokom ili nakon seksa, između menstruacija ili nakon što ste već ušli u menopauzu). Događa se kad ćelije raka počnu rasti na tkivu grlića. Posebno je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka. 

2. Neobičan vaginalni iscedak

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno da primetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu. Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka. 

 Foto: Shutterstock

3. Neugodnost ili bol tokom seksa

Bol za vreme seksa može ukazivati na različite probleme, a jedan od njih je i rak grlića materice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu. 

4. Bol u donjem delu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa ili karlici, posetite ginekologa. 

 Foto: Shutterstock

5. Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše kako bi trebalo. Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme idite kod lekara što pre. 

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proliva, začepljenosti ili oticanja nogu. 

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lekaru što pre, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Takođe je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izuzetnorazito važno da se redovno testirate. 

Zatvoreno za komentare.