Rano ustajanje pozitivno utiče na zdravlje

Rano ustajanje pozitivno utiče na zdravlje

Verovatno vam ne bi ni palo na pamet da rizik od raka dojke može da se poveže sa tim da li ste jutarnji tip ili ne, ali ispostavilo se da može... Velika studija pokazala je da žene koje praktikuju rano ustajanje imaju manji rizik obolevanja od raka dojke.

Foto: Shutterstock

Možda bi trebalo da počnete malo ranije da ustajete, čak i ako niste baš jutarnji tip...

Za potrebe studije, naučnici su koristili podatke 180.216 žena iz britanske Biobanke i 228.951 žene iz Konzorcijuma za rak dojke. Naučnici kažu da postoje "čvrsti dokazi" da rano ustajanje "štiti" od raka dojke.

Foto: Shutterstock

Takođe, utvrdili su da spavanje duže od sedam-osam sati tokom noći može da ima obrnut efekat na rizik od raka dojke.

Stručnjaci ističu da su efekti koje su oni primetili mali, u poređenju sa drugim rizicima obolevanja od raka dojke, poput gojaznosti, alkohola, pušenja. Drugim rečima, ukoliko osoba puši, konzumira alkohol i gojazna je, rano ustajanje neće je mnogo zaštiti od bolesti...

Foto: Shutterstock

Objašnjavajući povezanost između ranog ustajanja i raka dojke, naučnici su rekli da rano ustajanje čuva hormonski balans u organizmu i na taj način smanjuje rizik od obolevanja.

Rak dojke se javlja u tkivu dojke, kada određene ćelije počnu nekontrolisano da rastu, "napadajući" tkivo i šireći se na druge delove tela. Iako se najčešće javlja kod žena, i muškarci mogu da obole od raka dojke.