Zašto nakon raskida najčešće posežemo za slatkišima i brzom hranom

Zašto nakon raskida najčešće posežemo za slatkišima i brzom hranom

Raskidi mogu izazvati različite reakcije kod ljudi. Ipak, nijedan raskid nije potpun bez ishrane koja sledi nakon njega, piše Global News.

Foto: Shutterstock

El Vuds baca čokoladu na svoj televizor nakon raskida u filmu "Pravna plavuša", a Bridžit Džons jede veliki sladoled, umotana u ćebe, nakon raskida s Markom Darsijem.

Istraživanje firme za ispitivanje tržišta iz 2017. godine pokazalo je da se dve trećine ljudi oslanjaju na određenu hranu kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pica, pržena hrana i kolači.

Istraživanje je pokazalo i da je ovakva hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet nedelja nakon raskida veze, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.

Foto: Shutterstock

Iako je emocionalno jedenje stigmatizovano kao loše ponašanje, hrana je poprilično normalan i uobičajen odgovor na burne emocije, prema rečima dijetetičarke iz Nju Jorka Kristi Harison.

Oni koji i u takvom slučaju paze na ishranu, umesto da uživaju u hrani, imaju veće šanse zapasti u duži stresan period, pokazala je jedna studija iz Holandije iz 2018. godine.

Kada smo depresivni, okrećemo se hrani

Tuga nakon raskida obično počne naglo da opada nakon nekoliko nedelja, zavisno o pojedincu. "Ali ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se ishrana može potpuno promeniti", kaže psiholog dr. Sajmon Šeri.

Foto: Shutterstock

"Hrana može biti izlaz od samokritikovanja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje rutine zbog novonastalog stanja može vam smanjiti volju za kuvanjem ili zdravom ishranom i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava psiholog.

Ako se suočavate s tugom ili bolom, pokušajte svoju utešnu ishranu da bazirate na unosu proteina; jedite puter od kikirikija, suvo voće ili umereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u suzbijanju žudnje za lošom hranom.

Zatvoreno za komentare.