Gojimo se zbog kalorija iz ovih namirnica!

Gojimo se zbog kalorija iz ovih namirnica!

Dugo se smatralo da su masti najveći krivci za enormni porast raznih bolesti današnjice, kao što su dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, gojaznost. Međutim poslednjih godina sve više lekara i drugih zdravstvenih stručnjaka, navodi da najveći neprijatelj našem zdravlju nisu masnoće nego šećeri.

Photo: Shutterstock

Po takvom stavu posebno se ističe prof. dr Robert Lustig, profesor pedijatrije na Odeljenju za endokrinologiju Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, poznat i kao jedan od najvećih eksperata za lečenje gojaznosti kod dece.

Obrazlažući zašto smatra da nas baš šećeri toliko razboljevaju, prof. dr Lustig kaže da se kalorije iz šećera u jetri pretvaraju u masti i na taj način povećavaju otpornost organizma na insulin čime se povećava rizik ne samo od bolesti jetre nego i od srčanih bolesti, dijabetesa. U svemu ovome je, naglašava on, presudna uloga fruktoze jer upravo ona izaziva  poremećaj koncentracije lipoproteina u krvi, otpornosti na insulin i hipertenzije.

 Photo: Shutterstock

Problematična je i zato, što za razliku od jednog drugog šećera, glukoze, fruktoza čoveku ne daje osećaj da je sit, nego stalno traži još šećera. Problem nastaje tako što unošenjem fruktoze organizam vremenom postaje imun na hormon sitosti, leptin čiji je zadatak da mozgu šalje informaciju da je telo sito.

Pošto se to ne dešava, jer je organizam postao otporan na ovaj hormon, jede se više hrane nego što nam je zaista potrebno. Tako se povećava telesna težina, ide se u gojaznost a organizam stalno traži još hrane.

Photo: Pexels

I što je najgore, šećeri su prisutni i u hrani u kojoj to ni najmanje ne očekujemo, u hlebu, kobasicama, siru, uopšte u najvećem delu fabrikovane hrane. Dakle, ne samo u slatkišima. Šećeri koji su dodati fabrički proizvedenoj hrani opasniji su od šećera koji se nalaze u voću i povrću.

 Photo: Shutterstock

Naime, reč je o fruktoznom sirupu, jeftinoj zameni za šećer koja se dodaje namirnicama tokom njihove prerade kako bi bile ukusnije. Posledica toga jeste da šećer unosimo i kada toga uopšte nismo svesni.

Zatvoreno za komentare.